SED Yardımı Nedir? Kimlere Verilir? Başvuru Şartları Nelerdir? 2023: Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı’nın SED yardımı ile ihtiyaç sahibi ve yoksul ailelere, ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına beslenme, sağlık ve eğitim vb. Minimum ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar.
Sosyal Ekonomik Destek Hizmeti anlamına gelen SED Yardımı; Hayatlarını minimumda tutmak, yani beslenme, beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılamak için mücadele eden ailelere uygulanmaktadır.
SED yardımından ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite çağında çocuğu olan aileler yararlanabilmektedir.
Bu yazıda kısaca SED Yardımı nedir? SED desteğini kimler alır? vb. Konuyla ilgili en çok sorulan soruları yanıtlamaya ve sizleri aydınlatmaya çalışacağız.
ÖĞRENCİ PARA YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? TÜM DETAYLARIYLA adlı yazımı okuyabilirsiniz.
SED Yardımı Nedir?
Aile ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yıllardır sürdürülen SED yardımları; Yoksul ve muhtaç ailelerin çocukları kendi kendilerine bakabilecek duruma gelene kadar ailelere verilen ekonomik ve psikososyal desteği ifade eder.
Bu, ailelerin ve çocuklarının maddi desteğe ek olarak psikososyal destek aldıkları anlamına gelir.
SED desteği; Bu, geçici ekonomik destek ve geçici ekonomik desteği içerecek şekilde yapılır.
geçici ekonomik destek; Bu yılda bir veya iki kez olurken, her ay belirli bir süre için düzenli ekonomik destek sağlanmaktadır.
Çocukların ilkokul, lise ve üniversite eğitimi, beslenmesi, sağlığı vb. asgari ihtiyaçlarının karşılanması için SED desteği; Psikososyal destek ve danışmanlık hizmetlerini de kapsar.
Psikososyal bakım ve danışmanlık hizmetleri kapsamında çocuklar; İş ve meslek sahibi olabilmeleri için İş-Kur’a veya meslek kurslarına yönlendirilirler, yani kayıt altına alınırlar.
Aynı zamanda çocukların aile sorunlarını çözmeleri, uyum içinde okula gitmeleri, kriz durumlarında sorunları çözmeleri vb. de mümkündür. Psikososyal bakım da verilmektedir.
SED yardımı kapsamında, ihtiyaç halinde 5395 Sayılı Çocuk Esirgeme Kanunu uyarınca çocuklara eğitim, sağlık ve danışmanlık hizmetleri sunulabilmektedir.
SED Yardımı Kimlere Verilir?
Sosyal ve ekonomik destekten kimlerin yararlanabileceğini şöyle özetleyebiliriz; H. Bu desteğin kimlere verildiği aşağıdaki gibidir:
Benzer İçerikler
- Sosyal hizmet sağlayıcılardan bakım önlemleri bildirimi almış ve bu tesislerde bakılan, ancak SED yardımı ile aileleri ve yakınları tarafından bakılabilen çocuklar.
- SED yardımı alamadan ekonomik sıkıntıya düşen ve bu nedenle ihtiyaç sahibi olan, bakım tedbiri almamış ve ailesinin SED yardımı alması durumunda ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.
- Bakım tedbiri kararı almış ancak yaş sınırına ulaşmış kişiler, sosyal hizmetten veya kendilerine bakan koruyucu aileden ayrıldıktan sonra mesleki ve mesleki eğitimlerine veya eğitimlerine devam ederler.
- Yaş sınırını dolduran, sosyal kurumdan veya koruyucu aileden ayrıldıktan sonra çalışamayacak durumda olan, SED yardımı almadığı halde ihtiyaç sahibi gençler.
- Olağanüstü afet, afet, kaza, hastalık vb. Koşullar nedeniyle kendisinin ve ailesinin geçimini sağlayamayan veya ölümcül bir hastalık nedeniyle ameliyat olması gereken veya vefat eden kişilerin çocukları
Kısaca SED desteği; Çocuklarının asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelere yöneliktir.
Bakılan çocuklara ek olarak, bakılmayan çocukların ebeveynleri de çocukları için SED yardımına başvurabilir.
SED Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
SED yardımı için Aile ve Sosyal İşler Bakanlığının il müdürlüklerine veya sosyal hizmetler dairelerine başvurabilir veya bu yardım için müdürlüklere dilekçe ile başvurabilirsiniz.
e-devlet üzerinden veliler; SED yardımı için başvurabilirsiniz.
E-devlet üzerinden yapılan başvurular ön başvuru olarak kabul edilir.
Ön başvuruları kabul edilenlerin gerekli belgelerle birlikte başvuru adreslerine gitmeleri gerekmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan e-devlet üzerinden SED yardımına başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linkine tıklayabilirsiniz.
E-Devlet SED Yardımı Başvurusu
SED yardımına e-devlet üzerinden online olarak veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan alacağınız kimlikle şahsen başvurabilirsiniz. Bu linke tıklayarak e-devlet https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru üzerinden Sed yardımı talebinde bulunabilirsiniz. E-Devlet Hibe Başvuru linkine tıkladıktan sonra hibe başvuru formunu doldurabilirsiniz.
SED Yardımı Nasıl Alınır?
Muhtaç ve yoksul ailelerden gelen SED yardımı başvuruları, kendileri için başvuran kurum tarafından incelenir.
Değerlendirme aşamasındaki müdürlükler; Kriterler, başvuru sahibi tarafından sunulan belgeler ve başvuru formundaki bilgilerdir.
İl müdürlükleri veya sosyal hizmetler ile bizzat irtibata geçmeyen kişilerin ihtiyaç sahibi olduğunun tespiti halinde, müdürlükler; Kendileri adına dava açarlar.
Başvuru yapıldıktan sonra yönetim tarafından başlatılan sosyal kontrol kapsamında, başvuranın ailesinin ikamet ettiği yerde bir değerlendirme yapılır.
SED yardımından yararlanan çocuğun görüşü de bu değerlendirme sırasında görevlendirilen muayene komisyonu tarafından alınır.
Soruşturma komisyonunun hazırladığı rapor incelenir ve aileye SED yardımı verilip verilmeyeceğine karar verilir.
SED Yardımı İçin Nereyi Aramalıyım
ALO 144 ve ALO 183, yardım almak için arayabileceğiniz veya yardım için soru sorabileceğiniz numaralardır. Aile ve Beşeri Hizmetler Daire Başkanlığı Alo 183 Sosyal Destek Uygulaması’nı arayarak sosyal yardımlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
SED Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler
SED yardımına başvururken göndermeniz gereken belgeleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:
- Başvuru belgeleri
- TC kimlik kartının aslı ve fotokopisi
- Sağlık raporu
- Çocuğun öğrenci belgesi
- Çocuğun İş Kur veya Meslek Kurslarına Başvuru Belgeleri
- Çocuğun kimlik kartının aslı ve fotokopisi
- Gelir belgesi
- İkamet belgesi
- Yoksulluk belgesi
SED yardımına başvururken anne veya babadan istenen belgeler; Anne veya babanın özel durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Örneğin düzenli bir işi olmayan ve düzenli bir geliri olmayan kişilerin SGK’dan işsiz olduklarını gösteren gelir belgesi almaları gerekmektedir.
Okul müdüründen alınabilecek yoksulluk belgesi; bir ebeveynin SED yardımı başvurusunun kabul edilme olasılığını artırır.
Engelliliği nedeniyle çalışamayacak durumda olan bireylerin tam teşekküllü bir hastaneden en az %40 engelli olduğunu belirten 2023 Engelli Raporu alması gerekmektedir.
Kronik hastalığı nedeniyle işsiz kalan ve çalışamayacak durumda olan kişilerin de sağlık müdürlüğüne rapor sunması gerekmektedir.
Afet mağdurları söz konusu olduğunda, bu kişilerin olağanüstü bir duruma maruz kaldıkları konusunda uzman görüşü ile başvurunun onaylanması çok önemlidir.
SED Yardımı Başvurusu Sorgulama
Hibe başvurunuzun tamamlanıp tamamlanmadığını yukarıda sizlerle paylaştığımız e-devlet başvuru ve sorgulama linkinden takip edebilirsiniz.
ALO183 veya ALO144 sosyal destek hatlarından herhangi birini arayarak talebinizin sonucunu yetkili kişilerden öğrenebilirsiniz.
Ayrıca başvurunuzu yaptığınız Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı il müdürlüklerine veya sosyal hizmetler müdürlüklerine telefonla da başvurabilir veya bu adresleri bizzat ziyaret edebilirsiniz.
SED Yardımı Başvurusu Telefon Numarası
ALO183 veya ALO144 numaralı Aile ve İnsan Hizmetleri Dairesi Sosyal Yardım telefon numarası, SED yardımı almaya hak kazanıp kazanmadığınıza ilişkin belgeler, koşullar hakkında bilgi ve Sosyal Yardım Dairesi ile ilgili herhangi bir konuda yetkili kişilere danışmak için size bilgi verecektir.
SED Yardımı Başvuru Formu
SED Yardım Talep Formu; İhtiyaç sahibi ailelerin aylık gelirleri, giderleri ve meslekleri ile ilgili birkaç sorudan oluşmaktadır.
Yoksul ebeveynlerin SED yardımı alabilmeleri için başvuru formundaki tüm soruları eksiksiz ve doğru bir şekilde cevaplamaları gerekmektedir.
İhtiyaç sahibi olmadığı halde ihtiyaç sahibi olduğu anlaşılan ve SED başvurusu onaylanan ailelerin daha sonra ihtiyaç sahibi olmaması durumunda bu kişilerin bakımı Bakanlığın devlet daireleri tarafından yapılır; Aldığınız tüm yardımın parasal değerini artı devam eden faizinizi geri ödemekle yükümlüsünüz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı İl Müdürlükleri; Başvuru formundaki bilgilere göre ailenin ihtiyaç sahibi olup olmadığını kontrol eder ve maddi yardımda bulunacağı yoksul ailelere karar verir.
Başvurular değerlendirilirken başvuru sahibinin sunduğu belgeler de ayrıntılı olarak incelenir.
SED Yardımı Ne Kadar 2023?
Son zamla birlikte SED yardımı kapsamında Lise ve üniversite öğrencilerine aylık 2.852 TL, ortaokul öğrencilerine aylık 2.535,38 TL, ilkokul öğrencilerine aylık 2.376,92 TL ödenmektedir.
Ocak 2023 memur ve emekli maaşı zam oranı %30 olmuştur. Bu durumda aşağıdaki yeni tutarlarda ödeme yapılacaktır.
- Okul öncesi öğrencilerine 2.059 TL
- Üniversite öğrencilerine aylık 3.708 TL
- Ortaokul öğrencilerine aylık 3.295,99 TL
- İlkokul öğrencilerine aylık 3.090 TL
SED desteği; Belirtildiği gibi bu, yılda bir veya iki kez olabileceği gibi, Aile ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın belirleyeceği süre boyunca her ay düzenli olarak da olabilir.
Bu noktada ailenin muhtaçlığı önem kazanmaktadır.
SED Yardımı Başvuru Şartları
SED ödemeleri; Öncelikle muhtaç ve işsiz ailelere verilir. Yani sigortalı bir işi olmayan anne babalar; SED yardımı alabilirsiniz.
İşsiz vatandaşlar ve hane halkı başına aylık net gelir; Aylık net asgari ücretin 1/3’ü veya daha azını kazanan kişiler de SED fonu alabilir.
işsiz veya düşük gelirli aileler; üzerlerinde kayıtlı değerli malları veya taşınmazları varsa SED desteği alamazlar.
Yani kayıtlı ev, arsa, tarla vb. gayrimenkulleri olan aileler; Bu yardımı hiçbir şekilde talep edemezsiniz.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına kayıtlı olan ve okul müdüründen yoksulluk ihbarnamesi alan kişiler de SED yardımı alabilirler.
Ancak önceliğin işsizlere ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara verildiğini vurgulamak isteriz.
SED YARDIM BAŞVURUSU SORGULAMA NASIL YAPILIR? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
SED Yardımı Kaç Ay Verilir
SED yardımı kaç ay veriliyor sorusuna cevap olarak çocukların eğitimine destek amaçlı SED yardımı için ekonomik destek ödemesi yıl boyunca yapılmaktadır. Bu geçici destek ödemesi yılda bir kez veya bazı durumlarda yılda iki kez yapılır.
SED Yardımı Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır
SED yardımına başvuran kişilerin cevap aradığı sorulardan biri de SED yardımı başvurusunun kaç günde tamamlanacağıdır. SED desteği değerlendirildikten sonra ortalama 1 haftadır. Bazı durumlarda, sosyal ve ekonomik destek ödemeleri için başvurular, uygunluk durumuna bağlı olarak 2 hafta içinde tamamlanır.
SED Yardımı E-Devlette Kayıt Bulunamadı Diyor
SED yardımına başvurduktan sonra e-devlet girilmez hatası alanlar veya düzenli olarak SED yardımı alanlar e-devlet girilmez hatasıyla karşılaşabilirler. Bu hata genellikle aylık güncellemeden kaynaklanır.
SED HİZMETİ KAPSAMINDA OLMADIĞINIZ DEĞERLENDİRİLDİ NE DEMEK? 2023 adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
SED Yardımı Değerlendirmeye Alındı Ne Demek
E-devlet üzerinden SED yardımının incelenmekte olduğunu görürseniz, başvurunuzun kabul edildiğini ve değerlendirme sürecine dahil edildiğini anlayabilirsiniz. Değerlendirme sürecinin sonunda “tamamlandı” mesajı aldığınızda ödeme almaya başlayabilirsiniz.
SED Yardımı Planlanan Son Ödeme Tarihi Nedir?
SED yardımı için belirlenen son tarih, düzenli SED yardımı alıcılarına ödeme yapmak için son tarihtir. E-devlet’te planlanan son ödeme tarihi, yardımı alacağınız günü gösterir.
SED Yardımı Hangi Hallerde Kesilir?
SED periyodik yardımları bazı durumlarda kesilir.
SED yardımının kesilmesinin nedenlerini şu şekilde özetleyebiliriz:
- Aile için SED yardımı gerektiren durumların ortadan kaldırılması
- Ailenin ihtiyacına son
- Çocuğun kendi hayatını kendi imkanlarıyla sürdürebileceği inancının oluşması.
- Çocuğun ölümü
- Bildirim yapılmadan aile ev adresinin değiştirilmesi
İlçeler arasında ikamet yerinin değişmesi durumunda kişiye SED yardımı kesilir.
Bu durumda yardım alan anne veya babanın tekrar SED yardımına başvurması gerekir.
Yararlanıcının aynı ilçe içinde ikamet değişikliği yapması halinde, yararlanıcı, PTT şubelerinden biri aracılığıyla SED yardım fonlarını almaya devam edebilir.
Çocuk 18 yaşını doldurup SSK’da çalışmayı kabul ettiğinde SED yardımı kesilir.
Uzun vadeli ekonomik destek alan bireyler; 3 ayda bir takip edileceksiniz. incelemeler; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı veya Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerine bağlı kalkınma çalışanları, sosyal danışmanlar, psikologlar, danışmanlar, sosyologlar vb. profesyoneller tarafından yapılmıştır.
Yapılan tetkikler sonucunda kişinin yardıma ihtiyacının kalmadığı belirlenirse KVG yardımı sona erer.
Düzenli ekonomik destek almaya mukadder olan yararlanıcıya yapılan ödemeler; 1 yıl boyunca her ay düzenli olarak yapılır.
1 yıllık süreye rağmen ailenin ihtiyacı devam ederse SED yardımı süresi 2 yıl daha uzatılır. Daha sonraki işlemlerde gerekli görülmesi halinde sübvansiyon iki yıl uzatılacaktır.
SED YARDIMI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR? – TÜM DETAYLAR adlı hazırladığımız detaylı yazımızı okuyabilirsiniz.
SED Yardımı Alacak Ailelerin Çocuklarının İş-Kur ya da Meslek Kurslarına Başvurmaları Gerekiyor mu?
SED desteği alan çocukların İş-Kur’a veya meslek edindirme kursuna kaydolmaları gerekmektedir.
Henüz kayıt yaptırmayanlar; İş kürü veya meslek kurslarına yönlendirilirler.
Ancak ikamet ettiğiniz ilde İş kürü veya meslek eğitimi yoksa bu zorunluluk geçerli değildir.
Aynı zamanda ailede 13 yaşından küçük bir çocuk varsa ve kişi bu çocuğa bakıyorsa herhangi bir zorunluluk yoktur. Ancak ön koşul, 13 yaşından küçük çocuğun başka bir akrabası tarafından bakılmaması ve çocuğun anaokuluna gitmemesidir.
SED Yardımı Nereye Yatıyor?
SED yardım ödemeleri; Ziraat Bankası’nda hesabı olan kişilerin banka hesaplarına yatırılır.
Banka hesabı olmayan veliler ödemelerini PTT şubelerinden çekebilirler.
Ödeme; Hak sahibinden başkası tarafından geri alınamaz. Yani kişinin eşi veya çocukları dahi PTT’den bu yardım fonlarını kendileri için çekemezler.
Kişi, ödemeyi çekerken PTT çalışanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını da ibraz etmelidir.
SED YARDIMI NEDEN YATMADI? TÜM DETAYLARIYLA adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
SED Yardım Ödemesi Haczedilebilir mi?
Yoksul ve muhtaç ailelerin okul çağındaki çocukları için SED yardım ödemeleri; hiçbir şekilde yakalanamaz.
Aynı zamanda ödemeler; devredilemez ve devredilemez.
Buna rağmen haciz banka tarafından kullanılıyorsa, hak sahibinin 2828 sayılı Kanun’un 29. maddesine istinaden hacizin iptali için yetkili kuruma başvurması gerekir.
SED Yardımı Aynı Aileden Kaç Çocuk için Alınabilir?
Çocukları korunmadan SED yardımı alan ailelerden, yani çocukları herhangi bir bakım önlemi almamış ailelerden en fazla 2 çocuk için SED yardımı alınabilir.
Sosyal kurumlarda bakılan ve haklarında koruma kararı bulunan çocuklara ise aileleri SED yardımı alıyorsa veya aileleri veya yakınları tarafından bakılabilecek durumdaysa 2’den fazla çocuk için yardım yapılabilir. Yani bu durumda herhangi bir kısıtlama yoktur.
SED Yardımı Değerlendirmeye Alındı Ne Demek
Sed Yardımın’a başvurduktan sonra görünen Sed yardımı Değerlendirildi, başvurunuzun değerlendirildiği ve 1 veya 2 hafta içinde tamamlanacağı anlamına gelir.
Birçok kişinin başvurduğu sosyal ve ekonomik destek, değerlendirme sonrasında yetkililer tarafından değerlendiriliyor.
SED Yardımı E-Devlet de Gözükmüyor
Birçok kişinin karşılaştığı sorunlardan biri de sed yardımının e-devlette görünmemesidir. Sistem yoğunluğuna bağlı olarak sed yardımı zaman zaman e-devlet’te görünmeyebilir. E-devlet’te herhangi bir kayıt olmamasına rağmen hesabınıza sed yardımı yatırılabilmektedir.
SED Yardımı Nereden Alınır
Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıfları ile Kaymakamlık binalarında İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezleri Müdürlüklerine şahsen gidilmesi gerekmektedir. Ayrıca e-devlet üzerinden sed help başvurusunda bulunabilirsiniz.
SED Yardımı Başvurusu Nasıl İptal Edilir
SED ek başvurusunu iptal etmek veya hatalı başvuru yapıp tekrar düzeltmek isteyenler SED ek başvurusunu iptal etmenin yollarını aramalıdır. e-devlet hibe başvurusu iptal edilmeyecektir. Yanlış bir başvuruda bulunduysanız, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile iletişime geçmelisiniz.
Siz de sosyal ekonomi desteği alıyorsanız veya almayı düşünüyorsanız; Bu konuyla ilgili tüm soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi siz değerli okurlarımızla paylaşabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;
- SED YARDIMI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR? – TÜM DETAYLAR
- GEBELİK YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? KİMLERE VERİLİR?
- SÜT PARASI BAŞVURUSU VE SÜT PARASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
- VALİLİK YARDIMLARI NELERDİR? NASIL BAŞVURU YAPILIR?
- BAŞKENT KART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU FORMU
- KIRTASİYE YARDIMI BAŞVURUSU E-DEVLET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
- E-DEVLET ÇOCUK PARASI YARDIMI NASIL ALINIR?