Süt Parası Başvurusu ve Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır? 2024

Süt Parası Başvurusu ve Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır? 2023 SGK’nın yeni anne olan annelere ödediği süt parası ile annelerin bebeklerinin süt ve mama ihtiyaçlarını maddi olarak karşılayabilmeleri amaçlanmaktadır.

Emzirme parası olarak da bilinen emzirme parasına sigortalı bir işte tek başına veya eşiyle birlikte çalışan anneler başvurabilir.

Yani muhtaç ve işsiz ailelerin çocukları ve bebekleri için belediyeler tarafından dağıtılan uzun ömürlü ve sağlıklı sütlerin aksine, sadece sigortalı anneler veya eşleri süt yardımı alabiliyor.

Bu yazıda kısaca süt ödeneği başvurusu nasıl yapılır? E-devletten süt parası başvurusu yapılabilir mi? vb. soruları yanıtlamaya ve konu hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Süt Parası Nedir?

SGK’nın yeni doğum yapan annelere dağıttığı süt parası ile bebeklerinin süt, mama ve bez ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanıyor.

Başvurusu onaylanan annelerin PTT hesaplarına yatırılan süt parası, sadece süt parası başvurusu onaylanan anne tarafından çekilebilir.

Kendisi sigortasız çalışsa dahi eşi sigortalı olan anneler de emzirme ödeneğinden yararlanabilmektedir.

Süt Parası Alma Şartları

Süt yardımı almanın şartlarından biri de doğum anında kadının sigortalı olarak çalışması veya kocasının sigortalı olarak çalışmasıdır. Süt ödeneği alabilmek için bebeğin doğumdan sonra canlı doğması gerekir.

Süt Parası Almak İçin Nereye Başvurulur

Süt Parası desteği, anne veya babaya sağlanan sosyal yardımlardan biridir. En az 4 ay SGK veya Bağkur primi ödenmesi gerekmektedir. Süt parası yani emzirme parası alabilmek için SGK’ya başvuru ile yapılıyor. Dilerseniz T.C. Kimlik numaranız ile Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı internet sitesinden başvuru yapabilirsiniz.

Yolluk almak için kişilerin SGK Genel Müdürlüğü’ne giderek doğum raporu, 1 adet nüfus cüzdanı sureti, bağlantılı kişinin 120 günlük ziyaret kağıdı ile birlikte başvuru formunu ibraz etmesi yeterlidir. sigorta ve evlilik cüzdanı için.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Süt yardımı başvurusunda bulunmak isteyen anne adaylarının, ikamet ettikleri yerin eyalet veya ilçe sosyal sigorta kurumuna başvurmaları ve emzirme ödeneği başvuru formunu kendileri doldurmaları gerekmektedir.

Şu anda e-devlet veya başka bir site üzerinden süt yardımı başvurusu yapılamamaktadır.

Başvuru formu anne tarafından doldurulduktan sonra başvuran tarafından sunulan belgeler; SGK tarafından kontrol edilir ve değerlendirilir.

Başvurusu kabul edilen anneler; Başvurunuzun sonucu SGK tarafından ortalama 15 iş günü içerisinde tarafınıza bildirilecektir.

Bazen bu sefer; Uygulama yoğunluğuna göre birkaç ayı bulabilmektedir.

Emzirme parası olarak da bilinen emzirme yardımı, başvurusu kabul edilen annelerin PTT hesaplarına yatırılır.

başvurularına olumlu yanıt alan anneler; PTT’ye giderek oradaki çalışanlara TC kimlik kartlarını göstererek süt harçlığını çekebilirler.

Hak sahibi anne dışında yakın akrabalarından, çocuklarından ve hatta eşinden emzirme ödeneği alınamaz.

Süt Parası Başvurusu E-Devlet

Süt yardımı başvurusu nasıl yapılır sorusuna e-devlet üzerinden yanıt vermeniz gerekiyorsa il veya ilçe sosyal sigorta kurumunuza başvurarak süt yardımı alabilirsiniz. SGK’nın son yerleşimiyle birlikte e-devlet üzerinden başvuru yapmadan nüfus cüzdanı olan kişilere otomatik olarak ödeniyor.

Süt Parası Başvuru Şartları Nelerdir?

Süt sübvansiyonu için başvurmak isteyen kişilerin belirli gereksinimleri karşılaması gerekir.

Süt ikramiyesi başvuru koşullarını kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Mavi kart sahibi veya Türk vatandaşı olmak
  • Başvuru yapan anne veya eşinin SSK veya Bağkur çalışanı olarak çalışıp çalışmadığı
  • Başvuru sahibi anne veya eşinin sigorta primlerinin doğumdan en az 120 gün önce işvereni veya kendisi tarafından ödenmiş olması
  • Ödenecek bebek veya çocuk 15 Temmuz 2015 tarihinden sonra doğmuşsa
  • Doğumun canlı doğum şeklinde gerçekleşmiş olması (ölü doğumlarda süt yardımı alınamaz)
  • Çocuk henüz 5 yaşında değilse
  • Başvurunun doğumdan itibaren en geç 5 yıl içinde yapılması gerekmektedir.
  • Kullanmadan önce yenidoğanın kimlik belgesini çıkarın
  • Başvuru yapılmadan önce doğumun kimlik paylaşım sistemine kaydedilmesi

Yukarıdaki koşulların tümünü sağlayan anneler; Çocuklarınız için SGK süt yardımına başvurabilirsiniz.

Süt Parası Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Süt Parası başvurusu için gerekli olan en önemli belgeleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Annenin TC kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • Annelik parası için dilekçe
  • Çocuğun kimlik kartı
  • Çocuğun doğum belgesi

Süt yardımı başvurusu yapmak isteyen anneler; Yukarıdaki belgeler ile ikamet ettikleri bölgedeki SGK eyalet veya ilçe müdürlüklerine başvurarak başvurularını tamamlayabilirler.

Süt Parası Sorgulama 2023

E devletten süt parası sorgulamaPin
E devletten süt parası sorgulama

Süt yardımı yani emzirme yardımı başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığını ve süt yardımına hak kazanıp kazanmadığınızı e-devlet üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz.

Süt verimi sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odeme-goruntuleme linkine tıklayabilirsiniz.

SGK tarafından sizin adınıza yapılan bireysel ödemeleri görüntülemek için de bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Ayrıca SGK başvurularınız ile ilgili detaylı bilgi için ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayabilir; Yetkili kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

Süt Parası Başvuru Formu

SGK emzirme yardımına başvurmak isteyen annelerin doldurması gereken başvuru formunda adaya mesleği, yeni doğan bebeğinin kimlik bilgileri, mesleği ve eşinin mesleği ile ilgili birkaç soru sorulacak.

Başvuru sahibi, süt yardımı başvuru formunu diğer gerekli belgelerle birlikte il veya ilçe Sosyal Sigortalar Kurumuna teslim etmelidir.

Süt Bonusu Başvuru Formu’na erişmek ve indirmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Başvuru Formunu indirebilirsiniz.

YENİ DOĞAN BEBEK YARDIMI PARASI NE KADAR? NASIL ALINIR? BAŞVURU FORMU

Süt Parası Ne Kadar 2023?

Süt yardımına başvurmayı düşünen anneler; SGK’dan ne kadar emzirme ödeneği alacaklarını da merak ediyorlar. 2023 yılı için başvurusu kabul edilen annelere 316 TL ödenecek. süt parası; annelerin PTT hesaplarına yatırılmaktadır. Ödemeler bir kez yapılır.

GEBELİK YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? KİMLERE VERİLİR?

Süt Parası Başvurusu Telefon Numarası

Emzirme Ödeneğine nasıl başvurulacağı, Emzirme Ödeneğine hak kazanıp kazanmadığınız ve SGK ile ilgili diğer tüm başvurular hakkında bilgi almak için 24 saat açık olan ALO170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayabilirsiniz.

Süt Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Alınır

Süt ödeneği doğumdan kaç gün sonra çekilir sorusuna cevap olarak doğumdan sonraki 2 ay içinde yani 60 güne kadar bu nafaka PTT şubelerinden çekilir. Süt fiyatı ödeme TC. Kimlik numaranızı söyleyerek anında PTT şubelerinden sıyrılabilirsiniz.

Süt Parası Her Ay Mı Veriliyor

Süt yardımı her ay ödenir mi sorusuna cevap olarak süt yardımı doğumdan itibaren iki ay içinde bir defaya mahsus olmak üzere ödenir. Bir defaya mahsus süt yardımını PTT şubelerinden kimliğiniz ile çekebilirsiniz.

Süt Parası İçin Hangi Numara Aranır?

Süt Parası Yardımı hakkında bilgi ve tüm sorularınızı ALO 144’ü arayarak öğrenebilirsiniz.

Süt Parası Emanete Alındı Ne Demek

Süt parasını almanın ne anlama geldiği sorusu, ödeme almak isteyenlerin karşılaştığı uyarılardan biridir. Süt parası 6 ay boyunca PTT veya Ziraat Bankası şubelerinden çekilmez ise bu para emanet olarak alınır yani SGK’ya iade edilir.

2 ay içerisinde TC kimlik numarasına sabitlenen bu para maksimum 6 ay içerisinde hak sahibine ulaşmaz ise genellikle para iade edilir ve başvuru ile SGK Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekir.

Belediye Süt Yardımı Nasıl Alınır?

Ülkemizde birçok topluluk ihtiyaç sahibi ve dar gelirli ailelere yenidoğan mama ve bebek bezi yardımı yapmaktadır.

anneler; Yeni Doğan Bebek Paketi için yerel makamlardan yardım talebinde bulunarak, bebek bezi, mama, mendil, battaniye vb.

İhtiyaç sahibi veya dar gelirli vatandaşlar da çocukları için süt yardımına başvurabilir.

Başvurusu kabul edilenlere belirli bir süre için süt desteği verilmektedir.

Ülkemizde başta İBB, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok belediye; Her ay 8 litre sütü ihtiyaç sahibi ve yoksul ailelere dağıtıyor.

Oturduğunuz belediyeye giderek ve oradaki başvuru formunu doldurarak süt yardımı başvurusunda bulunabilirsiniz.

Başvurunuz kabul edilirse her ay ev adresinize 8 litre süt alabilirsiniz.

Belediye Süt Yardımı Kimlere Veriliyor?

İBB, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Süt Yardımı; Muhtaç ve işsiz ailelerin yanı sıra düşük gelirli yani kişi başı aylık ortalama net geliri asgari ücretin 1/3’ü veya altında olan bireylere de uygulanabilmektedir.

Yani yoksulluk sınırının altında yaşayan anneler, süt yardımı için yerel makamlara başvurabiliyor.

Süt yardımı ağırlıklı olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına kayıtlı kişilere verilmektedir.

Süt yardımından öncelikle ailede sigortalı çalışanı olmayan herkes yararlanabiliyor.

Ayrıca yangın, sel, deprem gibi afet veya kazalara maruz kalan ve bu nedenle ailelerinin asgari ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekenler de süt yardımı için belediyelere başvurabiliyor.

İBB tarafından dağıtımı yapılan Halk Süt’e çocuğu 3-6 yaş arası anneler başvurabilir.

İzmir Belediyesi’nin süt kuzusu uygulaması kapsamında dağıtılan süt yardımı için 1-5 yaş arası çocuğu olanlar; 2-5 yaş arası çocuğu olan anneler Antalya Halk Süt’e başvurabilir.

Belediye Süt Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyeler tarafından dağıtılan süt yardımına, ikamet ettiğiniz belediyeye giderek ve oradaki başvuru formunu doldurarak başvurabilirsiniz.

İBB; Halk Süt, başvuruları online olarak da kabul etmektedir. Süt yardımı almak isteyen ihtiyaç sahibi veya dar gelirli İstanbullular https://portal.ibb.istanbul/login/citizen linkine tıklamalıdır.

Antalya şehrinin devlet süt yardımına online olarak da başvurulabiliyor.

Başvurular https://www.antalya.bel.tr/OnlineBasvuru/Halk-Sut-Talep-Formu linkinden yapılabilir.

İzmir Belediyesi Süt Yardımına online platform üzerinden başvuru yapılamaz.

Süt yardımı almak isteyen annelerin İzmir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Kuzu Emzirme Şubesi ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.

Belediye Süt Yardımı Başvuru Sorgulama

sut-parasi-basvurusuPin
Süt Parası Başvurusu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Süt Yardımı Başvuru Sonucunuzu öğrenmek için ALO153 Beyaz Masa Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.

Online başvuru talebi için Antalya Şehir Süt Yardımı sonuçlarınızı öğrenmek için https://beyazmasa.ibb.istanbul/application/query linkini kullanabilirsiniz, https://www.antalya.bel.tr/OnlineBasvuru/Halk – Süt -Talep-Formu linkine tıklayabilirsiniz.

İzmir Belediyesi’ne yaptığınız başvurunun sonucunu sorgulamak için https://www.izmir.bel.tr/tr/HosgeldinBebekDurumSorgula/4064 linkine tıklayabilirsiniz.

Belediye Süt Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Süt desteği başvurusu için gerekli evrakları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuran annenin TC kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • Yeni doğanlar için doğum raporu
  • Kayıt formu
  • Çocuğun kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • Boşanmış Aileler İçin “Boşanma Mahkemesi Kararı”
  • Kiralık yaşayan çiftler için kira sözleşmesi
  • Aile doğum belgesinin kanıtı
  • Gelir belgesi
  • Müdürden yoksulluk kanıtı alın
  • Başvuru sahibinin çalışmadığına dair SGK’dan alınacak belge
  • Evli olmayan çiftlerin çocuklarının kimlik kayıt örneği

İhtiyaç sahibi, işsiz veya düşük gelirli anneler; Kaydedilmiş kıymetli menkul veya gayrimenkulleri varsa belediyelerden süt yardımı alamazlar.

Bu yazımızda emzirme ödeneği başvurusu hakkında merak edilen soruları cevaplamaya çalıştık.

Süt yardımına başvurmayı düşünüyorsanız veya halihazırda emzirme ödeneği aldıysanız; Bu konuyla ilgili tüm soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi siz değerli okurlarımızla paylaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

  1. E-DEVLETTEN YEŞİL KART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
  2. VALİLİK YARDIMLARI NELERDİR? NASIL BAŞVURU YAPILIR?
  3. EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU NE ZAMAN SONUÇLANIR?
  4. ASAL YOKLAMA BAŞVURUSU VE SÜREÇ TAKİBİ NASIL YAPILIR?
  5. BAŞKENT KART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU FORMU
  6. SED YARDIMI NEDİR? KİMLERE VERİLİR? BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Yorum yapın