Asal Yoklama Başvurusu ve Süreç Takibi Nasıl Yapılır? 2025

Asal Yoklama Başvurusu ve Süreç Takibi Nasıl Yapılır? 2023: Asal yoklama için için e-devlet sistemi üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Askerlik çağına gelenlerin askerliğe uygun olup olmadığı askerlik kütüğü ile birlikte belirlenir. e-terzilik ve aile hekimliği işlemleri projesi kapsamında e-devlet sistemi üzerinden katılım talep formları doldurulmaktadır. Gerekli tıbbi muayenenin yapılması için sadece aile hekimine gidilmesi yeterlidir. Aile hekimi muayene sonrası raporunda askerliğe uygun olduğunu beyan ederse bu bilgi askerlik şube sisteminde de görünür. Katılım için ana başvuruda bulunmamış olanlar, mevcut mülteciler olarak anılır. Firariler yakalanırsa idari para cezası ödemek zorundadır.

Yoklama Başvurusu Nedir?

Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı iş birliğiyle başlatılan “e-Terzilik ve GP İşlemleri” projesi kapsamında adaylık sürecinde istenen bilgi formları, e-devlet sistemi doldurulur ve pratisyen hekim itiraz için pratisyen hekime gider.

Asal Yoklama Başvurusu E-Devlet Sisteminden Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden yoklama talebi için izlenecek adımlar şu şekildedir:

  • https://www.turkiye.gov.tr/ linkine tıklayarak e-devlete giriş yapılır.
  • E-devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine gidip 2 TL’ye şifrenizi alabilirsiniz. Zarfın içerisinde yer alan şifreniz ve TC kimlik numaranız ile e-Devlet (turkiye.gov.tr) sitesine giriş yapınız. Halihazırda e-devlet şifresi aldıysanız ve e-devlet sitesine giriş yapabiliyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz.
  • Ana sayfada bulunan arama kısmına Milli Savunma Bakanlığı yazarak başlıyoruz.
  • Listelenen işlemler altında, Katılım İste düğmesine tıklanmalıdır.
  • “Şimdi Kimliği Doğrula” butonuna tıklayarak e-devlet şifresi, mobil imza, e-imza, T.C. Kimlik doğrulama, kimlik kartı veya internet bankacılığı ile yapılmalıdır.
  • Açılan sayfada katılım talebi oluşturabilirsiniz.
YouTube video
Asal yoklama başvurusu

Asal Yoklama Başvurusu Nasıl Sorgulanır?

Yoklama talebi talep prosedürü e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Askerliğe katılım sağlık taraması işlemleri tamamlandığında askerlik başvurunuz da tamamlanmış olacaktır. E-devlet sisteminden yapacağınız sorgulama ile sorgulama işlemi tamamlanmıştır uyarısı alacaksınız. Eğer tamamlanmadıysa; Genel tıpta sağlık muayenesi işlemlerinin tamamlanabilmesi için bilgilerin güncellenmesi gerekmektedir.

İlk yardım başvurusunu doldurmak için fotoğraflı form, nüfus cüzdanı ve sağlık raporu ile birlikte pratisyen hekime gidilmesi gerekmektedir. Tıbbi muayene tamamlandıktan sonra, ziyaret başvurunuz doldurulacaktır.

Asal Yoklama Başvurusu Yapmayanlara Ne Olur?

Askerlik hizmet tercihiPin
Askerlik hizmet tercihi

Yoklama için başvurmayanlar, katılım mültecileri olarak bilinir. Bunlar, askeri departman veya yabancı misyonlarla temasa geçmemiş ve 26. madde kapsamına girmediklerinin gerekçesini bildirmemiş kişilerdir. Check-in yapan firarilerin tespit edilmesinin ardından askerlik görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli tebligatlar oluşturulmaktadır. Milli Savunma Bakanlığı, kaçakların yakalanması için İçişleri Bakanlığı’na, askeri şubelere ve şehrin en büyük mülki amirine gerekli emirleri verir. İtiraz edilen mülteciler tutuklandıktan sonra 24 saat içinde en yakın askeri karakola götürülüyor. Askerliğe kabul edilmeyenlerin ilişiği kesilir. Kanunen mazeretsiz olarak devamsızlık talebinde bulunmayanları da cezalandırır.

Yoklama Kaçakları Tecil Ettirme Hakkına Sahipler Mi?

Devamsızlık durumunda katılımı kesme hakkı da askıya alınabilir. Ancak, adı geçen mülteci olduğu tespit edilen ve ilgili kanunun 82. maddesi uyarınca askere alınan kişi idari para cezası ödemek zorundadır.

Asal Yoklama Başvurusunda Bulunmayanlara Ne Kadar Ceza Kesilir?

Yoklama kaçağı cezası; İşe Alım Kanunu’nun 24(1) Maddesi kapsamında belirlenir ve idari para cezası olarak verilir. Seçilmiş Mülteciler teslim olduğunda; Devamsız sayıldıkları gün için 5 TL ceza ödeyeceklerdir. Firariler için günlük para cezası 10 TL. Asal yoklama başvurusunda bulunmayan ve idari para cezasına çarptırılan kişi, cezanın kendisine tebliğinden itibaren 1 ay içinde ödemek zorundadır.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Kanun’da yoklama kaçağı, “yoklamada bulunamadığı için ve Kanuna göre yazılı mazereti olmayan kişi” olarak tanımlanmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

  1. BAŞKENT KART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU FORMU-
  2. ANAOKULU DEVLET YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
  3. AK PARTİ GIDA VE MADDİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 2023
  4. KIRTASİYE YARDIMI BAŞVURUSU E-DEVLET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
  5. E-DEVLET ÇOCUK PARASI YARDIMI NASIL ALINIR?
  6. HANE YARDIMI NEDİR? BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
  7. HANE YARDIMI TEK SEFERLİK Mİ? KİMLERE VERİLİR?
Yorum yapın