Hane Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır? – 2024

Hane Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023; Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere Belediyeler, TC Genel Müdürlüğü Vakıflar, Dernekler, Vakıflar vb. İhtiyaç sahibi ve muhtaç hanelere yani ailelere birçok ayni ve nakdi yardım sağlar.

Aylık ortalama net geliri asgari ücretin 1/3’ü veya altında olan aileler sosyal yardıma başvurabilir.

Yemek Yardımı, Yakacak Yardımı, Sosyal Yardım Kartı Yardımı, Giyim Yardımı, Eşya & Eşya Yardımı vb. Ailelerin ihtiyaçlarına göre düzenlenen evde yardım hizmetleri sayesinde ihtiyaç sahibi aileler; Minimum temel ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılayabilirsiniz.

Bu makaledeki ev içi yardım nedir? Ev yardımı için nasıl başvurabilirim? Ev yardımı için nasıl başvurabilirim? vb. Konuyla ilgili en çok sorulan soruları yanıtlamaya ve sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Hane Yardımı Nedir?

Sadece başvurana değil, başvuranın hanesine de yapılan yardım, ev içi yardım olarak bilinir.

Yani gıda yardımı, kömür ve odun yardımı, giyecek yardımı, nakit yardımı vb. AIDS; Buna temizlik denir.

Belediyeler, Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı, dernek veya vakıf gibi kurumlar tarafından sağlanan ev yardımlarından aile içinde yaşayan herkes yararlanır.

Örneğin; Kış aylarında belediyelerin sağladığı kömür ve odun desteğinden sadece başvuru sahibi değil, başvuru sahibinin eşi, çocukları, annesi veya babasıyla aynı apartmanda oturanlar da yararlanmaktadır.

Diğer Hane Yardımı Nedir?

Başvuru formları, ailelerin hangi yardımı almak istediklerini belirtmeleri için alanı işaretleyerek başvuru prosedürlerini yönetir. İhtiyaç sahipleri, başvuru yaparken formdaki hizmetleri seçmek istemiyorsa, diğer ev hizmetlerine bakmalıdır.

Diğer Aile Yardımı Nedir? Formdaki araçlar dışındaki desteği ifade eder. Formlar tipik olarak gıda yardımı ve yakacak yardımı gibi temel destek kalemlerini içerir ve başvuru sürecinde ihtiyaç sahiplerinden hangi yardımın talep edildiğini belirtmesi beklenir.

Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

hane-yardimi-basvuru-ne-demekPin
Hane Yardımı Başvuru Ne Demek

Ev yardımı başvurusu, başvurulacak yardıma ve kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir.

Ülkemizdeki kurumların sağladığı en önemli ev yardımı ve bu yardıma nasıl başvurabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

Belediye Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediyeler tarafından sağlanan gıda ve kullanım yardımı, yakacak yardımı, mali yardım vb. Hanehalkı yardımına e-devlet üzerinden başvurabilir veya ikamet ettiğiniz belediyeye giderek sosyal yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.

Sosyal Yardım Talep Formu, hanehalkı ve talep sahiplerinin yararlanabileceği tüm yardımları içermektedir.

Başvuru formundaki ‘Yiyecek ve Gıda Yardımı’ seçeneğini işaretleyerek gıda yardımı, ‘Yakıt Yardımı’ seçeneğini işaretleyerek yakacak yardımı başvurusunda bulunabilirsiniz.

Belediye sosyal yardımlarına e-devlet üzerinden başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/ linkine tıklayınız. sosyal yardım kategorisi altındaki seçenekler altında talepte bulunabilirsiniz.

Gıda ve ihtiyaç yardımı, yakacak yardımı, maddi yardım vb. seçenekleri işaretleyebilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Oturduğunuz yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek ve orada bir form doldurarak Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı’na sosyal yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na kayıt yaptırarak; Giyim yardımı, eşya yardımı, gıda yardımı gibi yardımlara başvurabilirsiniz.

Pandemi sürecinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hanehalklarına sağladığı mali destekten yani Pandemi Sosyal Yardımı 1100 TL’den yararlanabilmek için başvurunuzu e-devlet üzerinden yapmanız gerekmektedir.

Aşama için 1100 TL’lik Pandemi Sosyal Yardımına hemen başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-pandemi-social-destek-on-basvurusu linkine tıklayabilirsiniz. Pandeminin birinci ve ikinci aşamasında sosyal destek ödemeleri; Dar gelirli aileler için aylık toplam geliri 5000 TL’nin altında olan haneler oluşturuldu. Devlet memurları, emekliler ve bazı meslek sahipleri bu yardıma başvuramadı. Pandemi yardımının 3’üncü fazında aylık gelirin 5000 TL’den az olması şartı kaldırıldı. Yani aylık geliriniz 5000 TL’nin üzerinde olsa bile 3. Aşama sosyal yardım başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak memurlar, emekliler ve bazı meslek grupları halen 1100 TL’lik sübvansiyon başvurusunda bulunamamaktadır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ülkemizin işsiz, muhtaç ve gelirsiz vatandaşlarına yardım eli uzatan Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü; Hanelere kuru gıda yardımı, yoksulluk maaşı ödenmesi, aşevlerinde ihtiyaç sahiplerine her gün sıcak yemek dağıtılması vs. çok yardımcı oluyor.

Evsiz ve engelli engelli; muhtaç dullar, geliri olmayan 65 yaş ve üstü yaşlılar, yetim ve yetimler; varlık testine dayalı emeklilik olarak da bilinen yoksulluk aylığına başvurabilirler. Başvurusu kabul edilenlere 2023 yılı için aylık 1350 TL emekli maaşı bağlanacak.

Kuru gıda başvurusu kabul edilen ihtiyaç sahipleri, bakkaliye ve temel ihtiyaçlarını içeren gıda paketlerini ev adreslerinden teslim alabilecek.

Vakıflar Bölge Müdürlükleri ile iletişime geçerek veya başvurunuzu ve gerekli belgeleri Bölge Müdürlüklerine postalayarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün desteğine başvurabilirsiniz.

Halihazırda bu kurumdan internet veya e-devlet üzerinden yardım başvurusu yapılamamaktadır.

Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Hane Yardımı Sorgulama Maddi yardım, gıda yardımı, kömür yardımı gibi ev yardım talepleriniz; Başvuru yaptığınız kurum tarafından yapılan değerlendirme sonrasında ortalama birkaç ay içerisinde başvurunuzun sonucunu alacaksınız.

Uygulamanızın ne zaman tamamlanacağı yoğunluğa göre değişiklik gösterebilir.

başvuru aşamasında başvurduğunuz kurumlar; Başvuru formunda veya dilekçede verdiğiniz bilgilere ek olarak, kurumlara ilettiğiniz başvuru belgelerini de kontrol ederler.

Muayeneden sonra ev içi yardım alıp alamayacağınıza karar verirler.

Vakıflarda mütevelli heyeti; Başvurular değerlendirilirken belediyelerdeki başvurular; belediye değerlendirme komisyonu tarafından

Belediye Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

hane-yardimi-kac-tlPin
Hane Yardımı Kaç TL

Belediyeler tarafından sağlanan ev içi yardımlar yani gıda yardımı, yakacak yardımı, kömür ve odun yardımı vb. Hibe başvurularınızın kabul edilip edilmeyeceğini kolayca sorgulayabilirsiniz.

Gıda ve ihtiyaç yardımı, yakacak yardımı vb. başvurunuzun sonucunu öğrenmek yani başvurunuzu sorgulamak isterseniz başvurduğunuz belediyeyi arayabilir veya başvurabilirsiniz.

e-devlet başvuru sayfasında TC kimlik numaranız ve şifre bilgileriniz ile sisteme giriş yaparak başvurunuzu alabilirsiniz. Yani https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkinden başvurunuzun sonucunu görebilirsiniz.

Alternatif olarak, toplumunuzdaki refah başvurunuzun sonucu hakkında ayrıntılı bilgi için ALO153 Beyaz Masa Hattını arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hane Yardımı Başvuru Sorgulama

Aile ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’ndan yapacağınız destek başvurunuz hakkında bilgi almak için başvurduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nı arayabilir veya doğrudan Vakfa gidebilirsiniz.

Sorgulama işlemini e-devlet üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

E-devlet hibe başvuru talep sayfasına https://www.turkiye.gov.tr/ashb-social-yardim-bilgileri-sorgulama linkinden ulaşabilirsiniz.

Alternatif olarak, ALO183 veya ALO144 sosyal yardım hatlarından birini de arayabilirsiniz.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Hane Yardımı Başvurusu Sorgulama

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Kuru Gıda Yardımı veya Malulen Aylık vb. yardım başvurunuzun sonucunu e-devlet üzerinden de öğrenebilirsiniz.

Başvuru sürecini başlatmak için https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklayabilirsiniz.

Ya da başvurduğunuz bölge müdürlüğünün numarasını arayabilirsiniz.

Hane Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Ev içi yardım başvurusu için gerekli belgeler, başvuru koşulları ve başvurudan yararlanıp yararlanamayacağınızı, yardım kuruluşunun telefon numarasını arayarak öğrenebilirsiniz.

TC Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurularınız için Aile ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na, Bölge Müdürlüklerine ilişkin tüm soru ve talepleriniz için ALO144 veya ALO183 Sosyal Destek Hattı’nı arayabilirsiniz.

Belediye hibeleri ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, ALO153 Beyaz Masa veya belediye telefon numarası aracılığıyla yetkililerle iletişime geçebilirsiniz.

Hane Yardımı Başvuru Formu

Sosyal yardım başvuru formunda başvuru sahibinin aylık geliri, mesleği, hanedeki kişi sayısı ve hanede çalışan kişi sayısı ile ilgili birkaç soruya cevap vermesi gerekmektedir.

Başvuru yapılan kurumlar; Başvuru formundaki bilgileri değerlendirerek başvurunun sonucuna karar verirler.

Bu nedenle, tüm başvuru sahiplerinin formdaki bilgileri doldurmaları gerekmektedir.

Kurumların başvuru sahibine dönüş yapabilmesi için e-posta adresi, telefon numarası, adres vb. bilgilerin doğru paylaşılması ve yardım alınması oldukça önemlidir.

Formda kasten yanlış bilgi veren, ücretli çalışmasına rağmen işsiz gibi davranan ve ev yardımından yararlanan kişi, daha sonra ihtiyaç duyulmadığının anlaşılması halinde alınan yardımın tamamını faiziyle birlikte geri ödemekle yükümlüdür.

Ödemeyen herkes dava edilecek.

Hane Yardımı Kaç Ayda Bir Verilir?

İhtiyaç sahibi veya ihtiyaç sahibi ailelere verilen ev yardımı alıcı sayısı, ailenin ihtiyaç durumuna, ailedeki kişi sayısına, bağışçı kuruluşun bütçesine ve yardımın türüne göre değişebilmektedir.

Örneğin kış ayları yaklaşırken, Kasım ve Aralık aylarında belediyeler, soğuk havalarda ısınmaları için ailelere kömür ve odun bağışında bulunuyor.

Nakit hibe yani mali destek yılda birkaç kez veya sürekli olarak verilebilir.

Gıda ve yardım malzemeleri içeren yardım paketleri, genellikle 2-3 ayda bir yoksul ailelere dağıtılmaktadır.

yiyecek ve yiyecek paketleri; Yağ, peynir, bulgur, makarna vb. ortalama 4 kişilik bir ailenin bir aylık beslenme masrafını karşılıyor. maddelerden oluşur.

Muhtaç ailelerin yoksulluk aylığı, TC Vakıf Müdürlüğü tarafından aylık olarak ödenir. ödemeler; İhtiyaç sahibi vatandaşların PTT hesaplarına düzenli olarak yatırılmaktadır.

Hane Yardımı Ayın Kaçında Yatıyor?

hane-yardimi-nereye-yatarPin
Hane Yardımı Nereye Yatar

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ev yardımının hangi ayda ödeneceği değişkenlik gösterebilmektedir.

Yemek ve ihtiyaç yardımı, yakacak yardımı, nakit yardımı gibi ev yardımlarının teslim tarihinde belirli bir gün yoktur.

Yoksulluk aylığı ayda bir kez ödenir. Örneğin, ilk maaşınızı ayın 10’unda alırsanız, bir sonraki maaşınızı ayın 10’unda alabilirsiniz.

Hane Yardımı Nereden Alınır?

Yiyecek ve aksesuarlar; başvuranın ev adresine gönderilir.

Aynı şekilde kömür ve odun malzemeleri de yetkili kişiler tarafından eve getirilir.

Maddi destek genellikle kişinin PTT hesabına yatırılır. Yani vatandaşlar; Herhangi bir PTT şubesine giderek hesaplarına yatırılan yardım parasını çekebilirler.

ev içi yardım başvurusu

Hane Yardımı Nasıl Alınır?

Yukarıda da belirtildiği gibi ev içi yardım için sosyal yardım ve dayanışma vakıflarına, belediyelere veya TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz.

Başvurunuzun kabul edilebilmesi için tarafınızca istenen tüm belgeleri son başvuru tarihine kadar teslim etmeniz ve başvuru koşullarını sağlamanız gerekmektedir.

AIDS; Muhtaç ve işsizlere ek olarak, aylık geliri yoksulluk sınırının altında olan hanelere, yani kişi başına ortalama aylık geliri mevcut asgari ücretin 1/3’ü veya altında olan hanelere aylık gelir ödenebilir.

Başvurunuzdan sonra başvurun; Başvuru yaptığınız kurum tarafından değerlendirilecektir.

Değerlendirme sonucunda başvurusu kabul edilen kişiler; Gıda yardımı, yakacak yardımı, maddi yardım gibi ev yardımlarını almaya başlayabilirsiniz.

Bazen kurumlar; Kendilerine ulaşmasalar da, haberlerde ihtiyaç sahibi ve yoksul olarak bildirilen ya da polis ve diğer kurumlar tarafından kendilerine muhtaçlığı bildirilen hanelere de yardım edebilirler. Bu durumda işlemler kurumlar tarafından otomatik olarak başlatılır.

Hane Yardımı Kimlere Verilir?

Belediyelerin ev yardımcılarından ve Aile ve Sosyal İşler Daire Başkanlığından, işsiz vatandaşlar, engelliler, yetim ve gelirsiz dullar, 65 yaş üstü gelirsiz yaşlılar, dar gelirli ve yoksul vatandaşlar, muhtaç asker ve şehit yakınları, yetim ve yetimler, afetzedeler vb. ihtiyaç sahipleri faydalanabilir.

Evde yardım alan herkes başvuru şartlarını karşılamalıdır.

Bu ülkede hanelerin aylık net kişi başı geliri hiçbir şekilde net asgari ücretin 1/3’ünü geçmiyorsa düşük gelirli ve yoksul kabul ediliyor.

Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü, aylık net geliri asgari ücretin altında olan ailelere kuru gıda ve aşevi yardımı yapıyor.

Yoksulluk aylığı ise sadece işsizler ve engelliler, geliri olmayan dullar, yetimler, öksüzler ve geliri olmayan 65 yaş ve üstü yaşlılar ve ihtiyaç sahipleri için geçerlidir.

Hane Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Belediyeler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TC Vakıf Başkanlığı vb. Kurumlarca istenen belgeler; başvurulan hibe türüne ve kuruma göre değişiklik gösterebilir.

Ev yardımı için talep edilen en önemli belgeleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuru sahibinin TC kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • Aile üyesinin TC kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • Aile ikamet belgesi
  • Aile için doğum belgesi
  • Muhtardan alınabilecek yoksulluk belgesi
  • Kiralık aileler için kiralama sözleşmesi
  • Aile üyelerinden alınan gelir belgesi
  • Mal beyanı
  • Öğrenci olan çocuklar için öğrenci belgesi
  • Yeni doğanlar için nüfus cüzdanı ve doğum belgesi
  • Engelli Raporu 2023
  • Kronik Hasta Sağlığı Daire Başkanlığı raporu
  • Afetzedelere tavsiyeler
  • Başvuru formu veya dilekçe


*** Yoksulluk sınırının altında yaşamalarına rağmen kayıtlı mal veya değerli menkulleri olanlar; Ev içi yardım almayacaksınız.

Yani kayıtlı arabası, evi, arsası, tarlası olan ailelere ev yardımı yapılmıyor.

Kurumlar; Yukarıdaki belgelere ek olarak, ek belgeler de talep edebilirsiniz.

Örneğin; Dul kadınların, eşlerinin ölümüne ilişkin bir ölüm belgesi vermeleri gerekebilir.

Hane Yardımı Kapsam Dışına Çıktı Ne Demek?

Ev içi yardımın kapsam dışında tutulduğuna dikkat çekilen Başvuran, başvuru sahiplerinin zaman zaman e-devlet başvuru sonuçlarıyla mülakat sırasında karşılaşabileceğini kaydetti.

kapsam dışı yardım ifadesi; Bu da kişinin başvurusunun onaylanması ve yardımın kısa sürede haneye ulaştırılması anlamına gelmektedir.

Yani kişinin yakın gelecekte yardım isteyebileceğini gösterir.

Hane Yardımı Kapsam Dışı Ne Demek?

Hanehalkı yardımı kapsam dışı, açıklama; Bu, kişinin başvurusunun kabul edilmediği, yani başvurusunun olumsuz olduğu anlamına gelir.

Bunun nedeni genellikle kişi ve ailesinin aylık gelirinin yoksulluk sınırının üzerinde olmaması veya kişi ve ailesinin diğer başvuru şartlarını karşılamamasıdır.

Hane Yardımı Reddedildi Feshedildi Ne Demek?

ev yardımı reddedildi, sonlandırıldı, beyan; başvuranın başvurusunun kabul edilmediğini gösterir.

Yani kişinin uygulanan yardımdan hiçbir şekilde yararlanamayacağını belirtir.

Hane Yardımı Hak Sahibi Ne Demek?

hane-yardimi-basvuruPin
Hane Yardımı Başvuru

Ev içi yardıma hak kazanan kişi, başvurusu kabul edilen başvuru sahibidir.

Yararlanıcı terimi, destekten yalnızca başvuranın yararlanabileceği anlamına gelir.

Örneğin; Yoksulluk aylığına hak kazanan kişi hariç, hak sahibinin eşi dahil hiçbir aile üyesi PTT’ye giderek eşinin maaşını alamaz.

Hane Yardımı Ne Kadar?

Ev içi yardımın miktarı alınan yardım miktarına göre değişebilmektedir.

Örneğin; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3. Aşama Sosyal Yardım Pandemi Yardımı Uygulaması için başvurusu kabul edilenlere 1100 TL ödenecek.

Belediye nakit ev yardımları ise farklı miktarlarda olabilir, örn. B. 200 TL, 400 TL, 700 TL, bir kez veya belirli bir süre için.

Ailenin ihtiyacı ve ailedeki kişi sayısı da ev yardımı miktarını belirlemektedir.

Diğer Hane Yardımı Nedir?

Zor durumdaki vatandaşlar; Başvuru formunu doldururken gıda yardımı, yakacak yardımı, sosyal yardım kartı, nakdi yardım vb. başvuru formunda belirtilir. Yararlanabilecekleri tüm yardımı görebilirler.

Gerekli yardımları işaretleyerek, bu yardımlara başvurabilirler.

Başvuru formundaki sosyal yardım türleri altında ailenin almak istediği yardım türü belirtilmemişse, kişi diğer seçeneği ev yardımı olarak seçmelidir.

Bu yazımızda ev yardımı başvurusunu merak edenlere ışık tutmaya çalıştık.

Ayrıca ev içi yardım alıyorsanız veya almayı planlıyorsanız; Bu konudaki tüm soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi siz değerli okurlarımızla paylaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

  1. HANE YARDIMI TEK SEFERLİK Mİ? KİMLERE VERİLİR?
  2. E-DEVLETTEN ELEKTRİK YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
  3. ŞARTLI EĞİTİM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? TÜM DETAYLARIYLA
  4. DEVLET TARAFINDAN YAPILAN SOSYAL YARDIMLAR VE HİZMETLER NELERDİR?
  5. VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURU GIDA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU FORMU
  6. PTT VEYA TC İLE YAŞLILIK AYLIĞI VE MAAŞI SORGULAMA
  7. YEŞİL KARTLILARA PARA YARDIMI
Yorum yapın