Valilik Yardımları Nelerdir? Nasıl Başvuru Yapılır? -2024

Valilik Yardımları Nelerdir? Nasıl Başvuru Yapılır? 2023: Yoksul, dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda ve gıda yardımı, para yardımı, kira yardımı gibi birçok yardımda bulunan valilikler; Tüm yardımlarını sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırırlar.

Valilik yardımlarını almak isteyen vatandaşlar valiliklere bizzat giderek yetkililerle görüşebilir veya ikamet ettikleri yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurabilirler.

özellikle pandemi döneminde yoksul bölgelerde yaşayan ailelere bakkaliye ve gıda kolileri dağıtan valiler; Ayrıca nakit sıkıntısı çeken ihtiyaç sahiplerine de yardımcı olunur.

Bu maddede valinin araçları nelerdir? Valinin yardımına nasıl başvurabilirim? vb. soruları yanıtlamaya ve konu hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Valilik Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Valilik yardım başvurusuPin
Valilik yardım başvurusu

Valilik yardımlarının en önemlilerini şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Para yardım
  • Kiralama yardımı
  • Gıda ve erzak yardımı
  • Kömür, odun vb. Yakıt yardımı
  • Engelli ve kronik hastalar için yardım
  • Öğrencilere kırtasiye yardımı
  • Öğrencilere Burs Yardımı
  • Giyim yardımı
  • Kurulum ve mal yardımı
  • Evsiz ve evsiz yaşlılar için faydalar
  • Afet mağdurlarına yardım
  • Geliri olmayan ve yetim olmayan dul kadınlara yapılan yardımlar
  • İhtiyaç sahibi asker, şehit ve gazi ailelerine yardım
  • Yoksul ailelerin yeni doğan bebeklerine yardım
  • Tatil ücreti dağılımı
  • Çocuklara şartlı eğitim ve şartlı sağlık hizmetleri
  • Çocuklar için SED yardımı
  • Yetim, yetim ve asker çocuklarına maaş
  • Engelli aylığı
  • Engelli yakınlarına emeklilik
  • Muhtaç asker aylığı
  • Dul aylığı
  • Yaşlılık aylığı

Valilik Yardımı Nedir?

Valilikler; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi yardımların yanı sıra gıda ve gıda yardımları başta olmak üzere pek çok yardımda bulunuyor.

Yetim vatandaşlara her gün aşevleri aracılığıyla sıcak ev yemekleri dağıtan valilikler; ve acil nakit ihtiyacı olan ihtiyaç sahiplerine bir miktar para dağıtır.

Valiliğin geliri olmayan vatandaşlara sağladığı nakdi yardım, kurumun bütçesine ve ihtiyaç sahiplerinin muhtaçlık derecesine göre değişiklik gösterebiliyor.

Özellikle ramazan ve bayramlarda yoksul mahallelere gıda ve erzak kolileri dağıtarak ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldüren valilikler; ve fakir ailelerin çocuklarına burs veriyor.

Yoksul ailelerin çocuklarına kırtasiye yardımı da yapan valilikler; Çocuklar için kalem, kitap, defter, silgi vb. malzemeleri dağıtır.

İhtiyaç sahibi ailelerin ve çocukların giyim ihtiyaçlarının karşılanması için giyim yardımı yapan valiliklere ihtiyaç sahipleri; Ayrıca bir kira sübvansiyonu için başvurabilirsiniz.

Ülkemizde valiler, kaymakamlar ve belediyeler, ihtiyaç sahibi ve dar gelirli vatandaşların kira giderlerini karşılamalarına yardımcı olmaktadır.

Valilikler Kasım ve Aralık aylarında ihtiyaç sahibi ailelere yakacak yardımı yapmaktan geri kalmıyor; ihtiyaç sahiplerine odun ve kömür dağıtır. Hatta evinde kömür sobası olmayan vatandaşlara kullanılmış soba dağıtabiliyor.

Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan kimsesiz ve kimsesiz yaşlıları da unutmayan valilikler; İl sınırları içinde yaşayan yaşlıların evlerine sağlık kontrolü yaptırmak üzere sağlık görevlileri gönderir. Böylece özellikle pandemi sürecinde yaşlıları koronavirüs tehdidinden koruyor.

Evlerinin tadilat, onarım ve bakım ihtiyacı olan vatandaşlar valilik yardımları alabiliyor. Sağlanan destekler kapsamında, valiliklerin görevlendirdiği ustalar, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için ev tamiratı, bakımı, çatı tamiri vb. işleri üstleniyor. Tamamen ücretsiz olarak ihtiyaçlarını giderirler.

Engelli vatandaşlar; Valiliğe başvurarak engelliler için tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye, baston, şişme yatak vb. ihtiyaç duyuluyor. İhtiyaçları için de maddi yardım alabilirler.

Kısacası dar gelirliler ve yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi verenler; Yardım için Valiliğe de başvurabilirsiniz.

Valilik Para Yardımı Ne Kadar?

Acil paraya ihtiyacı olan işsiz ve muhtaç vatandaşlar için devlet yönetiminden yapılacak mali yardımın miktarı, başvurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının bütçesine göre değişebilmektedir.

Yardım bir kerelik veya uzun vadeli olabilir.

Para yardımı; Bu çeşitli nedenlerle yapılabilir, örn. B. Kişinin kira giderlerini karşılamak, ailesine yiyecek ve erzak almak veya çocuklarını kırtasiye için kullanmak.

Valilik yardımları ödeneğinin miktarı, ailedeki kişi sayısına bağlı olarak da değişebilir.

Bir veya iki kişilik ailelere aylık 300-400 TL ödenek verilirken, 5 ve daha fazla kişilik ailelere aylık ödenek miktarı daha yüksek olabilir, örneğin; B. 700-800 çay kaşığı.

Valilik Yardımları Başvurusu Nasıl Yapılır?

YouTube video

Valilikler tarafından yapılan sosyal yardımlardan yararlanmak için başvurmak isteyen vatandaşların valiliğe bizzat giderek yetkili kişilerle görüşmesi gerekiyor.

Vatandaşlar, yararlanabilecekleri yardımlarla ilgili detaylı bilgiyi valilik telefon numarasını arayarak alabiliyor.

Başvurular sosyal yardım ve dayanışma vakıfları üzerinden de yapılabilir.

Bu noktada vatandaşların ikamet ettikleri yerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek başvuru formu doldurmaları gerekmektedir.

Ülkemizde valilikler ve kaymakamlıklar; Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı ile işbirliği içinde yardım sağlarlar.

Vatandaşlar ayrıca Sosyal Yardım ALO183 veya ALO144’ü arayarak valilik yardımları hakkında bilgi alabilirler. Ayrıca https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-acik-kapi-basvurusu-ve-takibi linkine tıklayarak valilik yardımları başvurusunda bulunabilirsiniz.

Valilik Yardımları Başvuru Formu

Vatandaşlar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla idari yardım başvurusunda bulunduklarından, vatandaşların vakıfta bir başvuru formu doldurmaları gerekmektedir.

Bu formlarda adayların gelirlerini, giderlerini ve gelirlerini belirlemek için bazı sorular hazırlanır.

Vatandaşların iş bilgileri, hanede bakılması gereken kişi sayısı ve hanede istihdam edilen kişi sayısı ile ilgili bu sorularla kişilerin ihtiyaç sahibi olup olmadığı tespit ediliyor.

Vakıftan sosyal yardım almak isteyenlerin formdaki soruları doğru cevaplamaları çok önemlidir.

Yetim ve muhtaç olmamalarına rağmen yoksul ve gelirsiz görünüyorlar, valilerden mali destek alamıyorlar vs. Yararlanıcılar, durum daha sonra fark edilirse aldıkları yardımları faiziyle birlikte ödemekle yükümlüler.

Ödemezlerse bu kişiler hakkında dava açılacak.

Ülkemizde doğrudan valiliğe başvurmak isteyenler valiliğe şahsen gitmelidir.

Ancak valiler; genellikle ağır ihtiyaç sahibi ve yetim vatandaşların başvurularını dikkate alırlar.

Bu nedenle yardım taleplerinin ivedilikle değerlendirilmesini isteyen vatandaşlarımızın sosyal yardım ve dayanışma vakıflarına başvurmalarını öneriyoruz.

Valilik Yardımları Başvurusu Telefon Numarası

Valilik yardımlarını talep etmek ve valilik yardımları hakkında bilgi almak için arayabileceğiniz numaralar ALO 184 veya ALO 144 olarak sıralanmıştır. Bu numaraları arayarak yardım alabilirsiniz.

Açık Kapı Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Devlet ile vatandaş arasında daha hızlı ve kolay iletişim sağlamak amacıyla kurulan Açık Kapı sitesi aracılığıyla ihtiyaç sahibi tüm vatandaşlar her türlü soru, görüş, talep ve sosyal yardım taleplerini yetkililere iletebiliyor.

Yani vatandaşlar valilik ve kaymakamlıklara başvurularını yapabiliyor.

Vatandaşlar, Açık Kapı resmi internet sitesi üzerinden valilik yardımları başvurusunda bulunabiliyor.

İnternet sitesi üzerinden Valiliğe başvurmak isteyen tüm vatandaşların https://www.acikkapi.gov.tr/ linkine tıklayarak ana sayfada yer alan “Başvur” seçeneğine tıklaması gerekmektedir.

Vatandaşlar, Başvuru Sorgula seçeneğine tıklayarak başvurularının sonuçlarını sorgulayabilirler.

Vatandaşlar açık kapıdan da e-devlet üzerinden girebiliyor.

Açık Kapı sistemine e-devlet üzerinden giriş yapmak isteyen vatandaşların https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-acik-kapi-basvurusu-ve-takibi linkine tıklamaları gerekmektedir.

E-Devlet Açık Kapı Bayram Harçlığı Başvurusu 2023

Ramazan ve Kurban Bayramlarında kaymakamlık ve valilikler; İhtiyaç sahibi vatandaşlara tatil ücreti dağıtıyorlar.

Bayramda ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi yardım şeklinde yapılan yardımlarla vatandaşlar çikolata, şekerleme, baklava, lokum vb. Amaç, tatil malzemeleri satın almalarını sağlamaktır.

İhtiyaç sahibi vatandaşlar için umut olan bayram harçlığına da ihtiyaç sahipleri Açık Kapı uygulaması üzerinden başvurabiliyor.

Geçtiğimiz birkaç bayramda 1000 TL şeklinde ödenen bayram harçlığının 2023’de ne kadar olacağını şimdiden merak ediyor ihtiyaç sahipleri.

Valilik Yardımları Kimlere Verilir?

Ülkemizde valilik, kaymakamlık, cemaat ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı vb. öncelikle gerçekten ihtiyacı olanlara, yani işsizlere ve işsiz vatandaşlara yöneliktir.

Yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda olan, yani hanede kişi başına düşen ortalama aylık gelir asgari ücretin 1/3’ünü geçmeyen işsiz ve gelirsiz vatandaşlara ek olarak, kurumlar gıda ve gıda yardımı, para yardımı, mobilya ve eşya yardımı vb. yardımlar için başvurabilirler.

Kısaca işsizler, evsizler, geliri ve evi olmayan yaşlılar, geliri olmayan dul ve yetimler, engeli veya kronik hastalığı nedeniyle çalışamayanlar, yetim ve yetimler; sosyal yardıma hak kazanır.

Kurumlar ayrıca afetzedelere, asker ailelerine, şehitlere ve ihtiyaç sahibi gazilere birçok hizmet sunmaktadır.

Okul müdüründen alınabilecek yoksulluk belgesi, başvuranların sosyal yardım alma şanslarını artırmaktadır.

işsiz ve işsiz vatandaşlar; Değerli taşınır veya taşınmaz mal kaydı bulunan kişiler, öncelikle sosyal yardım alıyor olsalar bile herhangi bir şekilde sosyal yardım alamazlar.

Valilik Yardımları Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yardım için SYD’lere ya da doğrudan valiliklere giden ihtiyaç sahipleri tarafından birçok belge isteniyor.

İstenen evrakların en önemlilerini şu şekilde özetleyebiliriz:

  • TC kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • Aile doğum belgesinin kanıtı
  • İkamet belgesi
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Mal beyan belgeleri
  • Gelir belgesi
  • İşsiz vatandaşların SGK’dan alması gereken ve işsiz olduğuna dair belge

İstenen belgeler; Talep edilen sosyal yardımın türüne göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Örneğin engelli yardımı almak isteyen vatandaşların tam teşekküllü bir devlet hastanesinden 2023 engelli raporu alması gerekiyor.

Kronik hastalığı nedeniyle çalışamayacak durumda olan kişilerden sağlık raporu istenmektedir.

Çocuğu için kırtasiye ve burs yardımı alan bireylerin çocuklarından, dul kalan dulların ise eşlerinden alacakları kayıt belgesini ibraz etmeleri gerekmektedir.

Valilik Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aylık kira borcunu ödeyemeyen vatandaşlar; Kira desteği sayesinde biraz daha rahat nefes alabiliyorlar.

İhtiyaç sahiplerinin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için kira yardımına başvurmak isteyen vatandaşlar, sosyal yardım ve dayanışma vakıflarına bizzat başvuruyor.

İhtiyaç sahiplerine kira yardımı bir kez, birkaç kez veya düzenli olarak yapılabilir.

Aile ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, ülkemizde afete müsait binalarda yaşayan ve binaları kentsel dönüşüm geçiren kişilere kentsel dönüşüm kira desteği sağlayabiliyor.

hak sahibi vatandaşlar, yani deprem tehdidi nedeniyle binaları veya işyerleri yıkılıp yeniden yapılanlar; Kentsel dönüşüm için kira yardımı başvurusunu e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.

e-devlet üzerinden kentsel dönüşüm için kira desteği başvurusu yapmayı düşünen hak sahipleri https://www.turkiye.gov.tr/csb-kentsel-donusum-kira-yardimi-basvurusu-4621 linkine tıklamalıdır.

Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

valilik-yardimlari-nelerdirPin
Valilik Yardımları Nelerdir

Düzenli bir sigortalı işi ve geliri olmayan ebeveynler için şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları ile çocukların sağlıklı gelişimlerini desteklemek ve eğitimlerine kesintisiz devam etmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.

0-6 yaş arası çocuklara şartlı sağlık yardımı kapsamında annelerin PTT hesaplarına aylık 45 TL aşı parası yatırılıyor.

Annelerin PTT hesaplarından çekebilecekleri bu para ile çocuklarını düzenli sağlık kontrollerine götürmeleri ve aşılarını yaptırmaları gerekiyor.

Çocuğunun sağlık kontrolünden geçemeyen annelere şartlı sağlık hizmeti sona erecek.

Çocuğu ilkokul veya ortaokula devam eden annelerin şartlı çocuk bakım yardımları, çocuğun dört defadan fazla mazeretsiz devamsızlık yapması halinde kesilir.

Hanesinde sigortalı işçisi olmayan ailelere hem şartlı eğitim hem de şartlı sağlık yardımı sağlanmaktadır.

2023 yılı için şartlı eğitim bursu kapsamında erkek öğrenciler için aylık 58 TL, kız öğrenciler için aylık 65 TL; Erkek öğrencilere aylık 72 TL, kız öğrencilere aylık 98 TL ödeme yapılır.

SED Yardımı Nedir? Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hanede sigortalı çalışanı olmayan ailelerin çocuklarına yönelik SED yardımı ile şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı, ebeveynlerin çocuklarına eğitim, beslenme, sağlık vb. Kendilerine harcamaları için bir miktar para verilir.

Ailedeki çocuk sayısına ve ailenin ihtiyaçlarına göre, mali yardım bir veya birkaç kez veya daha uzun bir süre boyunca her ay düzenli olarak yapılabilir.

SED desteği; Sosyal kurumlarda yaşamlarını sürdüren, ancak maddi destekleri varsa aileleri veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklara ve desteksiz de olsa ihtiyaç sahibi çocuklara bakılmaktadır.

SED yardımına başvurmayı düşünen annelerin ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile de iletişime geçmeleri gerekmektedir.

Ailenin veya çocuğun sıkıntısı sona erdiğinde, aileye yönelik SED yardımı kesilir.

Bu yazımızda valilik yardımları ile ilgili merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Eğer siz de valilik yardımları alıyorsanız veya almayı düşünüyorsanız; Bu konuyla ilgili tüm soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi siz değerli okurlarımızla paylaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

  1. EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU NE ZAMAN SONUÇLANIR?
  2. ASAL YOKLAMA BAŞVURUSU VE SÜREÇ TAKİBİ NASIL YAPILIR?
  3. BAŞKENT KART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU FORMU
  4. ANAOKULU DEVLET YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
  5. AK PARTİ GIDA VE MADDİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
  6. KIRTASİYE YARDIMI BAŞVURUSU E-DEVLET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Yorum yapın