SED Yardımı Hangi Durumlarda Kesilir? – TÜM DETAYLAR-2025

SED Yardımı Hangi Durumlarda Kesilir

SED Yardımı Hangi Durumlarda Kesilir? – 2023; Aile ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı; İhtiyaç sahibi ve yoksul ailelere yönelik SED’in yardımıyla kendileri ve çocukları için asgari ihtiyaçları karşılamakta güçlük çeken ailelere yardım ediyor.

İlkokul, yüksekokul ve üniversite eğitimine devam eden ve maddi sıkıntı yaşayan çocuklara verilen SED yardımından ekonomik olarak sıkıntılı ailelerin çocukları da faydalanabiliyor.

SED desteği yalnızca yoksul ve muhtaç ailelere sunulmaktadır; bazı durumlarda kesilir.

Bu makalede SED desteğini nasıl talep edebilirim? SED yardımı hangi durumlarda kesilir? vb. soruları yanıtlamaya ve konu hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

SED Yardımı Nedir?

SED yardımı alanlar yorumlarıPin
SED yardımı alanlar yorumları

SED yardımı, maddi sıkıntı içinde olan ailelere verilen, aynı zamanda kendileri ve çocukları için gıda, barınma, giyim, sağlık ve eğitim gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayan maddi ve psikososyal desteği tanımlamak için kullanılan terimdir.

SED, Sosyal ve Ekonomik Destek anlamına gelir; fakir ailelerin çocukları kendi ayakları üzerinde durabilene kadar yani çocuklar; finansal olarak kendilerine bakmaya başlayana kadar.

Bu noktada SED’in bir parçası olarak çocuklar, çocukların bir meslek icra edebilmeleri için yardım ediyor; İŞ-Kur’a veya diğer mesleki eğitim kurslarından birine kayıt oldunuz.

Maddi desteğin yanı sıra psikososyal desteğe ihtiyacı olan çocukların okulla uyumlu olarak eğitimlerine devam edebilmeleri, aile sorunlarını daha kolay çözebilmeleri, aile ve çevreleriyle daha uyumlu olabilmeleri vb.

SED desteği; Yılda bir veya iki kez yapılabileceği gibi, gerçekten ihtiyaç sahibi ve ihtiyacı olan aileler için geçici olarak da yapılabilir.

vadeli hibeler; 1 yıl süre ile yapılsa da 1 yıl süre geçtikten sonra ailenin ihtiyacının devam ettiği tespit edilirse 2 yıl daha uzatılabilir. 2 yıl sonra tekrar 2 yıl daha uzatılabilir. Yani yardımın ne kadar süreceği Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

Şu anda aileler ve çocuklar geçici SED desteği alıyor; Üç ayda bir Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerince atanan yetkili kişiler tarafından refakat edilirler.

psikolog, sosyolog, kariyer danışmanı vb. mesleklere sahip olabilecek memurlar; Üçer aylık denetimler sonucunda hazırladıkları raporu devlet müdürlüğüne teslim eder.

Bu raporda ailenin muhtaçlığının ortadan kalktığı bildirildiğinde aileye yönelik SED yardımı durdurulur.

SED Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sed yardımı Kaç ay verilirPin
Sed yardımı Kaç ay verilir

SED yardımına başvurmak isteyen ihtiyaç sahibi ve dar gelirli ailelerin ikamet ettikleri yerdeki Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak başvuru formu doldurmaları gerekmektedir.

Vatandaşlar; SED yardımına e-devlet üzerinden de başvurabilirsiniz.

E-devlet üzerinden yapılan başvurular ön başvuru olarak değerlendirilecek ve değerlendirilecektir.

e-devlet üzerinden SED desteğine başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linkine tıklayabilirsiniz.

SED Yardımı Başvurusu Sorgulama

Ekonomik ihtiyaç sahibi aileler, çocuklarının eğitimi, kırtasiye, beslenme, sağlık vb. temel giderlerini karşılamak için yaptıkları SED yardımı başvurularının kabul edilip edilmediğini e-devlet üzerinden öğrenebiliyorlar.

Vatandaşlar; Aile ve İnsan Hizmetleri Daire Başkanlığı ALO183 veya ALO144’ü arayarak yetkili kişilerden başvuru sonuçları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Alternatif olarak, başvurularının sonucunu başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak veya vakıfla bizzat iletişime geçerek öğrenebilirler.

SED YARDIM BAŞVURUSU SORGULAMA NASIL YAPILIR? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

SED Yardımı Kimlere Verilir?

YouTube video

SED yardımından kimlerin yararlanabileceğini kısaca açıklayabiliriz:

  • Bakım yönergesi olan ve bir sosyal hizmet kuruluşunda bakılan, ancak ailesi SED yardımı ile destekleniyorsa ailesi veya akrabaları ile bakılabilecek çocuklar.
  • Bakım kararı olmamasına rağmen aileleri SED yardımı almazsa muhtaç çocuklar.
  • Daha önce haklarında bakım yönergesi düzenlenmiş olanlar, yaş sınırına ulaştıktan sonra sosyal kurumdan veya koruyucu aileden ayrılıp İş kürü veya mesleki eğitim kurslarında eğitimlerine devam edenler
  • Daha önce bakım yönergesi verilen, yaş haddini geçtikten sonra sosyal kurumdan veya koruyucu aileden ayrılan, iş bulamayan ve ailesine SED yardımı yapılmadığı takdirde muhtaç duruma düşecek çocuklar
  • Deprem vb. Olağanüstü afetler, kaza, hastalık vb. Ailelerin kendilerine ve ailelerine bakamayacak durumda olan, ölümcül hastalığı nedeniyle yakında ameliyat olması gerekecek veya vefat etmiş aile çocukları

Yukarıdaki mağdurlar ve savunmasız çocuklar için Aile ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı; SIA, bu çocukların ailelerine veya yakınlarına, çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için destek sağlar.

Ailelerin çocuklarına SED yardımı alabilmeleri için işsiz ve muhtaç veya fakir ve düşük gelirli olmaları gerekir.

yoksulluk sınırının altındaki aileler; SED yardımı alabilirsiniz.

Yani, hane halkının kişi başına ortalama aylık net geliri; Asgari ücretin 1/3’ü veya daha azını kazanan aileler SED fonundan yararlanabilir.

Yoksulluk sınırının altında yaşamalarına rağmen üzerlerinde kayıtlı değerli mobilyaları veya gayrimenkulleri olan ailelere yardım edilmiyor. Yardım edilecek ailelerin gerçekten muhtaç veya fakir olması gerekir.

SED desteği; Aynı aileden en fazla 2 çocuk, ancak koruma kararı alınmış ve sosyal hizmet kurumlarında bakılan ve SED yardımı yapılması durumunda aile veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar için 2’den fazla çocuk vardır. onların ailesi bitti. Bu durumda kişi sayısında bir sınır yoktur.

SED Yardımı Başvurusu için Gerekli Evraklar

SED yardımına başvurmak isteyen kişilerin öncelikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na kayıt olmaları gerekmektedir.

Aileler; Vakıfla birlikte başvuru formunu doldurarak şartlı eğitim bursu ve şartlı sağlık yardımı gibi diğer hibelere de başvurabilirler.

Başvuru sırasında başvuru sahibinden istenen belgeleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • SED Yardım Başvuru Dilekçesi
  • Başvuranın ve çocuğun TC kimlik kartlarının aslı ve fotokopisi
  • İkamet belgesi
  • Sağlık raporu
  • Çocuğun İş Kur veya meslek kurslarına kayıtlı olduğunu gösteren belge
  • Çocuğun öğrenci belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Başvuranın ve aile üyelerinin gelir belgesi
  • Kiracılar için kira sözleşmesi
  • Mal beyanı

Başvuru sahiplerinden ayrıca özel durumlarına göre ek belgeler sunmaları istenebilir.

Örneğin; Engelliliği nedeniyle çalışamayacak ve ailesine bakamayacak durumda olan başvuru sahibinin tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu 2023 raporu alması gerekmektedir.

Başvuru sonrasında başvuru sahibi tarafından doldurulan başvuru formundaki bilgiler ve başvuru sahibi tarafından sunulan tüm belgeler; Vakıf mütevelli heyeti tarafından detaylı olarak incelenir.

SED yardımı, muhtaç ve fakir insanlara yöneliktir.

SED YARDIMI NEDEN YATMADI? TÜM DETAYLARIYLA adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

SED Yardımı Ne Kadar 2023?

Ocak 2023 memur ve emekli maaşı zam oranı %30 olmuştur. Bu durumda aşağıdaki yeni tutarlarda ödeme yapılacaktır.

  • Okul öncesi öğrencilerine aylık 2.059 TL
  • İlkokul öğrencilerine aylık 3.090 TL
  • Ortaokul öğrencilerine aylık 3.295,99 TL
  • Üniversite öğrencilerine aylık 3.708 TL

ödemeler her ay yapılacaktır.

SED yardımı geçici olabilir, yılda bir veya yılda bir olabilir.

Bu noktada ailelerin ihtiyaçları dikkate alınmaktadır.

Geçici desteği seçen ailelere aylık ödeme yapılır.

Ödemeler aylık olarak yapılsa da SED yardım ödemeleri 3 ayda bir kişinin PTT hesabına yatırılmaktadır.

Yani sahibi; PTT hesabından 1 SED yardım ödemesini 3 ayda toplu olarak çekebilir.

SED Yardımı Nereye Yatıyor?

SED yardımı hak sahiplerinin PTT hesaplarına yatırılır.

İlk kez SED ödemesi alanlar, ödemelerini Ziraat Bankası’ndan çekebilirler. Takip ödemelerini herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz.

2023 SED Yardımı Ne Zaman Yatacak?

SED yardımı Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında yararlanıcıların PTT hesaplarına toplu olarak yatırılacaktır.

SED Yardımının yararlanıcının hesabına yatırıldığı günler, yararlanıcının doğum tarihinin son rakamına göre hesaplanır.

Doğum tarihinin son rakamı 0 veya 5 ise ayın 5’i, 6’sı 1 veya 6, 4’ü veya 9’u ayın 7’si, 3’ü veya 8’i 2 veya 7’dir. ödemeler ayın 9’unda yapılır.

SED Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Daha önce de belirttiğimiz gibi SED yardımı başvuru şartları, başvuru için gerekli belgeler ve SED yardımı alıp alamayacağınıza dair detaylı bilgi için ALO183 veya ALO144 Sosyal Destek hattını arayabilirsiniz.

Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından sağlanan yardımlarla ilgili soru, görüş ve önerilerinizi bu numaradan iletebilirsiniz.

SED Yardımı Hangi Hallerde Kesilir?

sed-yardimi-hangi-hallerde-kesilirPin
Sed Yardımı Hangi Hallerde Kesilir

SED yardımı, yoksul veya ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için verilmektedir. Düzenli olarak SED yardımı alan kişiler için SED yardımı kesildiğinde SED yardımı neden durduruldu? SED yardımının neden yapılmadığını sık sık soruyorlar.

Ailenin ihtiyacının ortadan kalkmasıyla birlikte aileye yapılan SED yardımı da azalmaktadır.

SED yardımının kesildiği durumları şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Aile ihtiyacının giderilmesi
  • Aileye SED yardımı yapılmasına neden olan durumun sona ermesi
  • Çocuğun hayatına devam edebileceği ve ihtiyaçlarını kendi maddi imkanlarıyla karşılayabileceği kanaatinin oluşturulması.
  • Çocuğun ölümü
  • Hak sahibinin ölümü
  • İller arası ikamet değişikliği

Çocuğun ölümü halinde bakanlığın SED yardımı süresiz olarak durdurulacaktır.

Federal eyaletler arasında ikamet yerinizi değiştirseniz bile aileye yardım kesilir. Tekrar SED yardımı almak isteyenler, yeni ikametgah adresinin bağlı olduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak bu yardım için tekrar başvurmalıdır.

SED yardımı, örneğin anne veya baba yüksek gelirli bir iş bulduğunda, ailenin ihtiyacı ortadan kalktığında da sona erer.

Çocuğun iyi bir iş bulması yardımın da sonu demektir.

Aile veya çocuk ihtiyacının sona ermesine rağmen bu durumu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na bildirmemek ve SED ödemelerini almaya devam etmek suçtur.

Bu durumun vakıf tarafından sonradan fark edilmesi halinde, yararlanıcı, ihtiyaç ortadan kalktıktan sonra vakfa aldığı tüm SED yardımını cari faizi dahil olmak üzere geri ödemek zorundadır.

Sahibi ödemezse dava edilecek.

SED Yardımı Yatmadı

SED yardımının neden ödenmediği sorusu, bu sosyal yardımdan yararlananların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. SED aracında ayın hangi gün olacağı belli olmadığı için bu araç herkese uygun mu diye mutlaka sorun. Bazı aylar geç yattığı için beklemek zorunda kalabilirsiniz. Artık muhtaç değilseniz veya ikamet değişikliğinizi bize bildirmezseniz, sosyal yardım ödenmeyebilir.

Bu makaledeki SED yardımı ne zaman kısaltılmıştır? SED desteğini kimler alır? vb. sorularına cevap vermeye çalıştık.

Siz de SED yardımı alıyor veya almayı düşünüyorsanız; Bu konuyla ilgili tüm soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi siz değerli okurlarımızla paylaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

  1. SED YARDIMI NEDİR? KİMLERE VERİLİR? BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
  2. YENİ DOĞAN BEBEK YARDIMI PARASI NE KADAR? NASIL ALINIR? BAŞVURU FORMU
  3. GEBELİK YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? KİMLERE VERİLİR?
  4. SÜT PARASI BAŞVURUSU VE SÜT PARASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
  5. VALİLİK YARDIMLARI NELERDİR? NASIL BAŞVURU YAPILIR?
  6. BAŞKENT KART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU FORMU
Yorum yapın