E-Devletten Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır? – 2024

E-Devletten Yeşil Kart Başvurusu 2023 Nasıl Yapılır? Başvuru Sorgulama; SGK’nın ülkemizin ihtiyaç sahibi ve yoksul vatandaşlarına verdiği Yeşil Kart sayesinde; Ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Emekli Sandığı, SSK veya Bağkur’a tabi olmayan yoksul vatandaşlarımızın başvurabileceği yeşil kart başvurusu kabul edilen vatandaşlarımız devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabiliyor.

Yeşil Kart; Yoksulluk sınırının altında yaşayan, yani hane başına ortalama aylık geliri mevcut asgari ücretin 1/3’ünden az olan kişilere verilir.

Bu yazıda yeşil kart başvurusu nasıl yapılır? Yeşil kartı kim alır? vb. Konuyla ilgili en sık sorulan soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Yeşil Kart Nedir?

Yeşil Kart uygulaması 1992 yılında uygulamaya konulmuştur; 1 Ekim 2008 tarihinde sona ermesine rağmen yeşil kart uygulaması bugün 60C/1 Sigortası adı altında devam etmektedir.

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yeşil kart; Buna 60C/1 sigorta denir.

Yoksulluk sınırının altında yaşayan vatandaşların sigorta primi ödemeden devlet hastanelerinde muayene olmalarını ve ücretsiz sağlık hizmeti almalarını sağlayan belgeye yeşil kart adı veriliyor.

Yeşil kart sahiplerinin 60C/1 sigortası olarak da bilinen aylık sigorta primleri Hazine tarafından ödenmektedir.

Yani vatandaşlar ne işvereninden ne de kendisinden aylık sigorta primi ödemek zorunda değil.

Bu kişilerin sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.

Sosyal güvencesi olmayan kişilere destek amacıyla yürütülen Yeşil Kart uygulamasından sadece belirli şartları taşıyan vatandaşlar yararlanabiliyor.

Yeşil Kart Kimlere Verilir?

Yeşil Kart; Sosyal güvencesi olmayan muhtaç ve fakir vatandaşlara verilir.

Kimlerin yeşil kart alabileceğini şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Fakir ve yoksullar
  • Kişi başına aylık net geliri mevcut asgari ücretin 1/3’ünden az olan haneler
  • Emekli maaşı olmayanlar
  • SSK/Bağkur ve Emekli Sandığına tabi olmayanlar

Yukarıdaki koşulların tümünü sağlayan vatandaşlar Yeşil Kart başvurusunda bulunabilirler.

Yeşil kart alabilmek için başvurunun SGK tarafından onaylanması gerekmektedir.

Yeşil Kart başvurusunda bulunan vatandaşlar öncelikle başvuru yaptıkları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından gelir kontrolünden geçirilir.

Yoksulluk sınırının altında yaşamaya kararlı olan herkes yeşil kart alabilir.

Yoksulluk sınırının üzerinde yaşayan kişiler, sağlık hizmeti alabilmek için genel sağlık sigortası primlerini düzenli olarak ödemek zorundadır.

Yeşil Kart Kimlere Verilmez?

Yeşil kart başvurusunda bulunamayan ve ücretsiz sağlık hizmeti alamayanları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Hanelerin ortalama aylık net geliri mevcut asgari ücretin 1/3’ünden az
  • SSK ile sigortalı olan çalışanlar
  • Emekli sandığına tabi olanlar
  • Bağkur kapsamında kendi sağlık sigortasını ödeyenler
  • Yurt dışında ikamet eden vatandaşlar
  • Kira geliri vb. ek geliri olan kişiler
  • Menkul kıymet veya gayrimenkulü kayıtlı olanlar
  • 18 yaş altı kişiler (18 yaş altı vatandaşlarımız ücretsiz sağlık sigortası yaptırabilir)

DİKKAT: Evinde sigortalı çalışanı bulunan kişiler yeşil kart başvurusunda bulunamazlar.

Gelir sahipleri ve sigortasız 65 yaş üstü yaşlılık aylığı alan kişiler de yeşil kart kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedir.

En az %40 oranında engeli bulunan ve engeli nedeniyle çalışamayacak durumda olan vatandaşlar da Yeşil Kart sahibi sayılmakta ve 60C/1 sigortası kapsamında ücretsiz sağlık hizmeti alabilmektedir.

Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeşil kart başvurusunda bulunmak istiyorsanız öncelikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek orada gelir testi yapmanız gerekiyor.

Vatandaşlar; Gelir testine e-devlet üzerinden de girebilirsiniz.

E-devlet üzerinden yapılan başvurular ön başvuru olarak kabul edilir.

E-devlet ön başvurusu kabul edilen veya başvuruda bulunduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından muhtaç durumda bulunan vatandaşların kendilerine tebliğ edilen tarihe kadar gerekli belgeleri SGK il veya ilçe müdürlüklerine şahsen teslim etmeleri gerekmektedir.

Başvuru sahipleri tarafından sunulan belgeler SGK müdürlükleri tarafından değerlendirilir.

Yapılan değerlendirme sonucunda başvuruları olumlu bulunan kişiler Yeşil Kart almaya hak kazanırlar.

Başvuruların olumlu ya da olumsuz sonuçları e-devlet üzerinden duyurulur.

Yani vatandaşlar başvurularının sonuçlarını e-devlet platformu üzerinden takip edebiliyor.

Yeşil Kart Yardım Başvurusu

Maddi Sıkıntıda Olan Muhtaç Ailelere Yeşil Kart, dar gelirli vatandaşlara nakdi yardım, nakdi yardım ve gıda yardımı sağlıyor. Yeşil kart yardımı ve yeşil kart mali yardım başvuruları için kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile iletişime geçebilir veya e-devlet üzerinden online başvuru yapabilirsiniz.

Yeşil kart mali yardımına başvurmak için e-devlet üzerinden başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Gerekli başvuru sonrası değerlendirme tamamlandıktan sonra uygun hanelere sosyal yardım verilir.

Yeşil Kartlılara Kömür Yardımı Veriliyor Mu?

Kışın ısınma giderlerini desteklemek için ihtiyaç sahibi ailelere verilen Yeşil Kart’ı alan kişilere ısınma gideri desteği sağlanmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile iletişime geçerek veya e-devlet üzerinden başvurarak kömür yardımından yararlanabilirsiniz.

KÖMÜR YARDIMI NE ZAMAN DAĞITILACAK? PARASI NE KADAR?

E-Devlet Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeşil kart başvurusu e-devletten mi çıkıyor? İhtiyaç sahibi vatandaşlar yeşil kart ön başvurularını yukarıda belirttiğimiz şekilde e-devlet platformu üzerinden yapabilirler.

Vatandaşlar; E-devlet üzerinden yapılan gelir testini geçtikten sonra SGK il veya ilçe müdürlüklerinden yeşil kart başvurusunda bulunabilirler. E-devletten yeşil kart başvurusu yapmak ve internetten yeşil kart başvurusu yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

eDevlet Yeşil Kart başvurusu için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linkine tıklayarak başvuru formunu doldurabilirsiniz.

İnternetten Yeşil Kart Başvurusu

E-devlet üzerinden nasıl yeşil kart başvurusu yapabileceğinizi aşağıda adım adım anlatıyoruz:

  • İlk önce turkiye.gov.tr ​​​​​​​​​​​​web sitesine tıklayın.
  • Daha sonra TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız.
  • Ana sayfada E-Hizmetler bölümüne tıklayın.
  • Ardından Kurumlar kategorisine tıklayın.
  • Kurumlar altında, Aile ve İnsan Hizmetleri Departmanı’nı tıklayın.
  • Son olarak Gelir Testi Sonuç Sorgula bölümüne tıklayınız.

e-devlet üzerinden Gelir Testi Sonucu Sorgula seçeneğine tıkladığınızda Gelir Testi adı verilen yeni bir form gelir; henüz genel sağlık sigortası veritabanında olmadığınızı gösterir.

Bu durumda, gelir testini doldurmanız gerekir, yani size yöneltilen tüm soruları eksiksiz olarak yanıtlayın.

Gelir testi sonucunda yoksulluk sınırının altında yaşıyorsanız e-devlet üzerinden yeşil kart başvurusunda bulunabilirsiniz.

Test sonucunda test sonucunuz G0 ise Green Card başvurusunda bulunabilirsiniz.

Yani daha önce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gitmediyseniz ve gelir testini geçmediyseniz; Gelir testini geçtikten sonra yeşil kart ön başvurunuzu e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.

Yani daha önce hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlar; e-devlet gelir sınavına girerek ve sınav sonucuna göre gerekli belgeleri SGK devlet veya kaymakamlıklarına teslim ederek başvurularını yapabilirler.

DİKKAT: Gelir Testi Sorgula seçeneğine tıklarsanız, ancak sınava girmediyseniz ve doğrudan G0 görünüyorsa, zaten yeşil kartınız var demektir!

Yeşil Kart Başvuru Formu

Yesilkart-Basvurusu-FormuPin
Yeşil kart Başvuru Formu

Yeşil kart sahibi olmak isteyenler, şahsen kaymakamlık ve valilik sosyal yardım birimine giderek yeşil kart başvuru formunu doldurmalıdır. İl merkezinde oturanlar valiliğe, ilçe merkezinde oturanlar ise kaymakamlığa giderek yeşil kart başvuru formunu doldurabilir.

Yeşil Kart başvuru formu doldurulduktan sonra kişi hakkında detaylı bir gelir ve mal varlığı belgesi düzenlenecektir. Geliri ve sosyal güvencesi yoksa yeşil kart ibraz ederek tüm devlet yardımlarından yararlanmaya başlar.

YEŞİL KART BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ

Yeşil Kart Başvuru Sorgulama

E-devlet platformu üzerinden Türk vatandaşları hangi sağlık sigortasına tabi olduklarını ve yeşil kart sahibi olup olmadıklarını öğrenebilmektedir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Gelir Testi Sorgula’ya tıkladığınızda karşınıza G0 geliyorsa yeşil kartınız var demektir.

Yeni bir form yani Gelir Testi geldiğinde Gelir Testi İste’ye tıklarsanız; Bu, henüz gelir testine girmediğiniz anlamına gelir.

Bu, yeşil kart sahibi olmadığınızı gösterir.

Henüz Green Card sahibi değilseniz; Gelir çeki doldurmak ve yeşil kart ön başvurunuzu yapmak için e-devlet’i kullanabilirsiniz.

Yeşil Kart Başvurusu Telefon Numarası

Yeşil Kart başvurusu, ihtiyaç duyacağınız belgeler ve başvuru koşulları hakkında bilgi almak için ALO183 veya ALO144’ü arayabilirsiniz.

Alternatif olarak, başvurmak istediğiniz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nı arayabilir veya vakfa bizzat gidebilirsiniz.

Yeşil Kart Geçerlilik Süresi

Yeşil kartlar 2 yıl geçerlidir. 2 yıllık sürenin bitiminden sonra gelir testi sonuçlarının yenilenmesi, i. H. Vatandaşlar tekrar gelir testi yaptırmak zorunda.

Yeşil Kart Başvurusu için Gerekli Belgeler ve Evraklar

Yeşil kart başvurusunda bulunanların SGK il veya ilçe müdürlüklerine ibraz etmeleri gereken belgeleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Başvuranın TC kimlik kartı veya kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • İkamet belgesi
  • Hane halkı üyelerinin kimlik kopyaları
  • Doğum belgesi kanıtı
  • Muhtarlıktan alınmış, onaylı fakirlik belgesi
  • Başvuranın yaşadığı ev için kira sözleşmesi
  • Kişide veya hanede engelli kişi varsa bu kişi için 2023 yılı ağır engelli geçiş belgesi alınmalıdır.
  • SGK gelir testi sonucu
  • Kayıt formu
  • Hanehalkı üyeleri için gelir belgesi veya gelir belgesi
  • 18 yaşının altındaki hane halkı üyeleri için öğrenci belgesi

Vatandaşlar, özel durumlarına veya hane halkının durumuna bağlı olarak bazı ek belgeler talep edebilir.

Örneğin, kronik hastalığı nedeniyle çalışamayacak durumda olan hastalar için sağlık raporu ibrazı gerekebilir.

Yeşil Kart Nasıl Alınır?

Yeşil kart almak istiyorsanız öncelikle e-devlet veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek gelir testi yaptırmanız gerekiyor.

Gelir testi sonucunda G0 sınıfına girenler; Gerekli belgelerle birlikte SGK il veya ilçe müdürlüklerine başvurarak yeşil kart başvurusunda bulunabilirler.

Başvuru sahibi tarafından sunulan başvurular ve belgeler; Başvuru SGK eyalet veya kaymakamlığı tarafından incelendikten sonra başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların başvuruları kabul edilecektir.

Vatandaşlar başvurularının sonuçlarını ALO183 veya ALO144 sosyal destek hatlarından herhangi birini arayarak öğrenebilirler.

Başvuru sonuçları e-devlet sitesinden de görüntülenebilir.

Alternatif olarak, başvuru sahipleri başvurdukları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak başvurularının sonucu hakkında detaylı bilgi alabilirler.

FAKİR AİLELER DEVLET VE BELEDİYE YARDIMLARINI NASIL ALIR?

Arabası Olan Yeşil Kart Alabilir mi?

Arabası olan kişilerin yeşil kart başvuruları kabul edilmeyecektir. Kişinin başvurusunun olumlu sonuçlanabilmesi için üzerinde herhangi bir kıymetli evrakın kayıtlı olmaması gerekir.

Kişi daha sonra araba veya ev alırsa yeşil kart da iptal olur.

Evi Olanlar Yeşil Kart Alabilir mi?

Gelir testinde başvuru sahibine mesleği, aylık geliri, aylık toplam hane geliri, hanesinde çalışanlar, aylık giderleri, menkul kıymet veya gayrimenkul kayıtlı olup olmadığı gibi sorular sorulur.

Kişinin G0 sınıfında derecelendirilebilmesi için kayıtlı menkul kıymet veya gayrimenkulünün bulunmaması gerekir.

Yani ev, arsa, tarla, araba vb. kayıtlı gayrimenkulü veya menkul kıymeti olan hiç kimse yeşil kart başvurusunda bulunamaz.

Bu kişiler giriş sınavından sonra GO sınıfında derecelendirilmedikleri için yeşil kart da alamazlar.

Yeşil Kart Diş Yapımını Karşılıyor Mu?

Birçok yeşil kart sahibine, yeşil kartın diş oluşumunu ve diş hastalıklarını kapsayıp kapsamadığı sorulur. SGK yönetmeliği, yeşil kart sahiplerinin diş tedavisinden yararlanabileceklerini düzenlemektedir. Artık Green Card sahipleri tüm diş tedavilerini, diş çekimlerini ve diş yapımlarını ödüyor.

Yeşil Kartlılara Verilen Yardımlar Nelerdir?

Yeşil kart sahipleri; Ülkemizdeki belediyeler, kaymakamlıklar, Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve diğer sosyal yardım kuruluşlarına ayni ve nakdi yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.

Yeşil kart sahipleri için en önemli araçları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gıda ve erzak yardımı
  • Odun, kömür yardım
  • Elektrik desteği
  • Doğal gaz desteği
  • Kira yardımı
  • Bebek maması, çocuk bezi ve süt yardımı
  • Çocuklara aşı yardımı
  • Çocuklara şartlı eğitim desteği
  • Çocuklar için SED yardımı
  • Kronik hastalar için yardım
  • Engelli insanlar için yardım
  • İhtiyaç sahibi asker, şehit ve gazi ailelerine yardım
  • SSPE ve silikoz hastalarının maaşı
  • Tüberküloz hastalarına maaş
  • Öğrencilere Kırtasiye ve Burs Yardımı
  • Öğrenciler için kıyafet yardımı
  • Giyim yardımı
  • Kurulum ve mal yardımı
  • Diğer Yardımlar

Alabileceğiniz yardımlar hakkında detaylı bilgiyi ikamet ettiğiniz belediyeden ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından alabilirsiniz.

Yeşil Kartı Olanlar Nelerden Faydalanabilir 2023?

Yeşil kart sahibi vatandaşlar sağlık ocaklarında, devlet hastanelerinde ve devlete bağlı diğer sağlık kuruluşlarında ücretsiz muayene olabiliyor.

Aynı zamanda ilaçlarını da hiçbir katkı payı ödemeden tamamen ücretsiz olarak alabiliyorlar.

Ancak Yeşil Kart sahipleri özel hastanelerde muayene olmak istedikleri takdirde muayene ücreti, ilaç vb. tüm masrafları karşılamalıdırlar.

Yeşil kart sahipleri ayrıca belediyelere, sosyal yardım ve dayanışma vakıflarına gıda yardımı, kömür ve odun yardımı, elektrik desteği vb. Ayrıca ayni veya nakdi yardımlar için başvurabilirsiniz.

ÇOCUK DESTEK BİLEŞENİ E-DEVLET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yeşil Kart Kaç Günde Çıkar?

Yeşil kart başvurusu için gelir testi yaptıran vatandaşların başvuruları ortalama 15 günde tamamlanıyor.

Yüksek yoğunlukta bu süre bir aya kadar uzayabilmektedir.

Daha sonra vatandaşların belgeleri SGK eyalet veya ilçe müdürlüklerine teslim etmesi gerekiyor.

Başvurular SGK tarafından ortalama 2-4 hafta içerisinde tamamlanmaktadır.

Yani yeşil kart başvurusunun tamamlanması iki ayı bulabilmektedir.

Yeşil Kart Hangi Durumlarda İptal Olur?

Daha önce de belirtildiği gibi, Yeşil Kartlar 2 yıl geçerlidir.

Bu sürenin bitiminden sonra kişilerin gelirine bakılır; Sosyal Refah ve Dayanışma Vakfı tarafından güncellenmektedir.

Yeşil kart iptaline yol açan başlıca faktörleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Güncellenen gelir testine göre kişinin hane başına düşen aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden fazla.
  • Sigortalı bir işe girilmesi
  • Kişinin evinde yaşayan bir kişi sigortalı bir işe giriyor
  • Kişinin emekli olması
  • Yurt dışına giden kişi
  • Anne, baba, eş veya çocukların sigortasından yararlanma
  • Ev veya araba satın almak

Yeşil Kart Olan Kişiler Elektrik Yardımı Alabilir Mi?

yesil-kart-basvurusuPin
Yeşil Kart Başvurusu

Yeşil kart sahipleri birçok devlet sosyal yardımından yararlanır. Yeşil kartınız varsa elektrik tüketim desteği alabilirsiniz. Yeşil Kart sahiplerinin elektrik faturası ile PTT şubesine gitmeleri ve elektrik alım sübvansiyonu başvurusunda bulunmaları yeterlidir.

Yeşil Kart Sahibi Doğal Gaz Yardımı Alabilir Mi?

Birçok belediye ve eyaletten doğalgaz desteği almak isteyen yeşil kart sahipleri, e-devlet veya sosyal yardım müdürlüğü ile iletişime geçerek doğalgaz desteği alabilirler. Yeşil kartınız varsa, doğal gaz üretimi başvurunuzu Kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Daire Başkanlığı’na şahsen veya e-devlet üzerinden yapabilirsiniz.

Yeşil Kart sahibi kişiler, başvuru üzerine doğalgazdan faydalanabilmektedir.

Yeşil Kartlılara Aile Destek Parası Ödemesi

Yeşil kart sahiplerine devletten birçok sosyal yardım yapılıyor. Bu yardımlardan biri de Green Card sahipleri için aile yardımıdır. Aylık 950 TL ve 1 yıl boyunca 1250 TL yardım almak isteyen yeşil kart sahipleri e-devlet üzerinden Aile Destek Parası başvurusunda bulunabilirler.

Sosyal güvencesi olmayan ve geliri olmayan kişilere yeşil kartlılara yönelik nakdi yardım sağlanmaktadır.

DİĞER AİLE YARDIMI NEDİR? NASIL BAŞVURULUR?

Yeşil Kartlılar Özel Hastaneye Gidebilir Mi?

İhtiyaç sahibi ailelere verilen Yeşil Kart sahipleri özel hastanede muayene olabilir mi? Green Card sahipleri özel hastaneye gidebilir mi? Yeşil kartlılar soruyu cevaplamak için acil servisler dışında özel bir hastaneye gitmekte ve ek ücrete tabidir.

Bu yazımızda yeşil kart başvurusu hakkında merak edilenlere ışık tutmaya çalıştık.

Ayrıca bu konuyla ilgili tüm soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi siz değerli okurlarımızla paylaşabilirsiniz.

Sizler için son olarak tüm yeşil kart başvuru sürecini açıklayan bir video paylaşıyoruz…

YouTube video

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

  1. VALİLİK YARDIMLARI NELERDİR? NASIL BAŞVURU YAPILIR?
  2. EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU NE ZAMAN SONUÇLANIR?
  3. ASAL YOKLAMA BAŞVURUSU VE SÜREÇ TAKİBİ NASIL YAPILIR?
  4. BAŞKENT KART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU FORMU
  5. ANAOKULU DEVLET YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
  6. AK PARTİ GIDA VE MADDİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
  7. KIRTASİYE YARDIMI BAŞVURUSU E-DEVLET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Yorum yapın