Belediye Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Para Yardımı Nasıl Alınır? 2024

Belediye Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Para Yardımı Nasıl Alınır? Ülkemizde dar gelirli ve yoksul vatandaşlara ayni ve nakdi yardımlarda bulunan belediyelerimiz; 2023 yılında ve pandemi sürecinde nakit, gıda, giyecek ve malzeme yardımı gibi sosyal yardımlar yapmaya devam ediyor.

Dar gelirli ve yoksul vatandaşlarımız bağlı oldukları ilçe veya büyükşehir kilisesine başvurarak sosyal yardım başvuru formu doldurarak belediyeden maddi yardım, yakacak yardımı, ayni yardım vb. yardım için başvurabilirler.

Bazı belediyeler, başvuruları resmi web siteleri aracılığıyla çevrimiçi olarak kabul etmektedir.

Bu yazımızda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız tarafından sıklıkla talep edilen belediye hibelerini nasıl alacağınızı öğreneceksiniz. Nasıl uygularım? vb. sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Belediye yardımı için nasıl başvurabilirim?

700 TL gıda yardımı başvuru formuPin
700 TL gıda yardımı başvuru formu

Belediye nakit hibesi, yani mali yardım için başvurmak isteyen bireylerin, belediyeye şahsen gitmeleri ve sosyal yardım başvuru formu doldurmaları gerekir.

zor durumdaki vatandaşlar; Sosyal Yardım Başvuru Formu’ndaki Belediye Ödeneği (Nakit Hibe) seçeneğini işaretleyerek nakdi hibe başvurusunda bulunabilirsiniz.

Bazı cemaatler; Başvuruları da online olarak kabul ediyorlar.

Bu noktada ikamet ettiğiniz belediyenin resmi internet sitesine bakmanızı öneririz.

Örneğin; Ünye Belediyesi’nden maddi destek başvurusunu arama motoruna girerek; Başvurunuzu çevrimiçi yapıp yapamayacağınızı kolayca öğrenebilirsiniz.

E-devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile belediye yardımı başvurunuzu e-devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz!

Bu noktada öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamalısınız.

Ardından Başvur butonuna tıkladıktan sonra mali yardım başvurusunda bulunmak istediğiniz belediyeyi seçmeli ve karşınıza gelen başvuru formunda başvuru formu sorularını yanıtlamalısınız.

Sayfanın en altında yer alan ‘Hafif Yardımı Türleri’ ana başlığı altında, Sosyal Yardım Yardımları altında ‘Belediye Yardımı Ödeneği (Para Yardımı)’ seçeneğini seçmelisiniz.

Eğer istersen; İhtiyacınıza göre yemek ve ev eşyası yardımı, odun, kömür yardımı, öğrencilere okul yardımı, kırtasiye yardımı vb. Aynı formu kullanarak diğer sosyal yardımlar için de hızlı bir şekilde başvurabilirsiniz.

Belediye mali yardımına başvurmak için e-devlet

Belediye mali yardımı almak için belediyelerin sosyal yardım dairelerine başvurabilir veya e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz. E-devlet üzerinden belediye mali yardım ve nakdi yardım başvurusunda bulunmak için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra kimlik bilgilerinizi kontrol edebilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.

Belediye mali yardımı ne kadar?

Topluluklar tarafından muhtaç ve düşük gelirli kişilere sağlanan nakit yardımın miktarı; Başvuru sahibinin aylık gelirine ve ihtiyaç düzeyine göre değişiklik gösterebilir.

Yardımlar esas olarak düzenli bir işi ve geliri olmayan, sigortalı bir işi olmayan ve bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi olmayan kişilere ödenir.

Aynı zamanda hanede kişi başına düşen ortalama aylık gelir; Asgari ücretin 1/3’ü veya daha azını kazanan yoksul ve düşük gelirli vatandaşlar için komünler; nakit yardımı sağlayabilir.

nakit yardımlar; Belediye bütçesine göre sürekli ve belirli aralıklarla ya da bir defaya mahsus olabilir.

topluluklar; İhtiyaç sahibi ve yoksul ailelere 500 TL, 1000 TL, 1050 TL gibi maddi yardımlarda bulunabilir.

Yangın veya trafik kazası gibi ciddi kazalara maruz kalan veya deprem, sel veya su baskını gibi doğal afetlere maruz kalan afetzedelere daha büyük miktarlarda paralar verilebilir.

topluluklar; Afetzede vatandaşlara nakdi yardımın yanı sıra eşya ve eşya yardımı, gıda ve ihtiyaç yardımı, kira yardımı vb. yardımlarda da bulunabiliyorlar.

Belediye mali yardımı başvurusu sorgulama

ülkemizdeki topluluklar; ihtiyaç sahiplerinin nakdi yardım ve diğer sosyal yardım başvurularını ortalama 3-4 hafta içerisinde tamamlıyorlar.

Başvuru sahiplerinin başvuru formunda verdikleri mali ve sosyal bilgilerin doğruluğunu kontrol ettikten ve başvuru sahipleri tarafından sunulan belgeleri inceledikten sonra, belediye il sınırları içinde yaşayan en yoksul kişileri ve ailelerini belirler.

Bu nedenle uygulamaların sonuçları yoğunluğa göre bir aydan uzun sürebilmektedir.

Belediye yardımı başvurunuz hakkında bilgi almak isterseniz, başvurduğunuz belediyenin telefon numarasını arayabilirsiniz.

Eğer istersen; ALO 153 Beyaz Masa Danışma Hattını arayarak başvurunuz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Başvurularınızın olumlu ya da olumsuz sonuçlarını e-devlet üzerinden de öğrenebilirsiniz.

Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklayabilirsiniz.

Belediye mali yardımı için başvuru formu

PTT 700 TL yardım başvurusuPin
PTT 700 TL yardım başvurusu

Belediyelerin resmi web siteleri veya e-devlet üzerinden çevrimiçi olarak veya belediyeye giderek belediye nakit veya diğer yardımlara başvurmak isteyen vatandaşların, belediye sosyal yardımı başvuru formu doldurmaları gerekir.

Yani mali yardım ve diğer yardımlar aynı form üzerinden talep edilmektedir.

Sosyal yardım başvuru formu; Aylık gelir, aylık giderler, meslekler, hanedeki kişi sayısı, hanedeki çalışan sayısı ve ihtiyaç sahiplerinin maddi durumu ile ilgili birkaç sorudan oluşmaktadır.

ülkemizdeki topluluklar; İhtiyaç sahiplerinin başvuru formunda verdikleri mali ve sosyal durum bilgilerine göre nakdi veya gayri nakdi yardımlara karar verirler.

Bu nedenle ihtiyaç sahiplerinin formda sorulan soruları doğru yanıtlaması gerekmektedir.

Belediye Sosyal Yardım E-Devlet Başvuru Formu’na https://yyweb.belediye.gov.tr/Syts/EDevletLogin/Index linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://youtu.be/584fKbH8toY

belediye hibesi ne zaman ödenecek?

topluluklar; yardım paralarını ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına düzenli aralıklarla yatırabilirler. Örneğin; 3-4 ayda bir fakir vatandaşlara yardım edebilirsiniz.

Öte yandan, bazı kişilere bir defaya mahsus veya yıllık nakit yardımda bulunabilirler.

Bu, belediye yardım fonlarının ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına ne zaman ve ne ölçüde aktarıldığı anlamına gelir; Başvurusu kabul edilen kişilerin ihtiyaçlarına ve topluluğun bütçesine göre değişiklik gösterebilir.

Ülkemizdeki topluluklar; Yoksul vatandaşlara genellikle Ramazan ayı veya Kurban Bayramı öncesinde nakdi yardımda bulunabilirsiniz.

Belediye öğrencilere maddi yardımda bulunuyor mu?

Ülkemizdeki bazı topluluklar; Ayrıca üniversite öğrencilerine daha rahat koşullarda eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için maddi destek de verebilmektedir.

Eğitim yardımı olarak adlandırılan bu yardım kapsamında öğrenciler; yılda bir veya iki kez belediyeden mali yardım alabilirler.

Belediyeler; Kırtasiye yardımı kapsamında, yoksul ve yoksul ailelerin ilkokul veya lise eğitimi gören öğrencilerine de nakdi yardım yapabilmektedir.

Bu konuda fakir öğrenci velileri eğitim-öğretim yılı başında 250 TL-300 TL kırtasiye yardımı yatırabilirler.

Belediye Yardım BaşvurusuPin
Belediye Yardım Başvurusu

Belediyelerin yardımı nedir?

Ülkemizde belediyelerin ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımları kısaca şöyle açıklayabiliriz:

Belediye mali yardımı (nakit hibe)
Gıda ve İkmal Yardımı
Odun ve Kömür Yardımı
Muhtaç asker ailesine yardım
Kırtasiye yardımı
Öğrenciler için okul yardımı
Belediye Yaşlı Bakım Hizmetleri
Giyim yardımı
Belediye Hibesi
Şehit yakınlarına ve gazilere yardım
İhtiyaç sahibi ailelere kira yardımı
Engelliler için Faydalar
Sağlık ve tıbbi yardım
Belediye bayram yardımı
Yenidoğan Yardım Paketi
süt yardımı
Tıbbi ve tıbbi malzeme için yardım
Diğer Yardımlar

Belediye mali yardımından kimler yararlanabilir?

Ülkemizdeki topluluklar; Muhtaç ve fakir insanlara mali ve gayri nakdi yardımlar sağlar.

Ancak, belediye yardımına başvuranların başvurdukları belediye sınırları içinde ikamet etmeleri gerekmektedir. Yani vatandaşlar; İkamet etmedikleri yerlerde belediye yardımına başvuramazlar.

Ülkemizde SGK kaydı olmayan, işsiz, düzenli geliri ve malvarlığı olmayanlar; muhtaç sayılır.

İş ve gelire rağmen kişi başına ortalama aylık hane geliri; Asgari ücretin 1/3’ü ve altında kazanan bireyler ve aileleri düşük gelirli ve yoksul olarak adlandırılmaktadır.

Belediye mali yardımından ve diğer ayni yardımlardan kimlerin yararlanabileceğini kısaca açıklayabiliriz:

Muhtaç ve işsiz
Düşük gelirli ve fakir vatandaşlar
Gelir ve işsizlik engelliler
Muhtaç asker yakınları
Yoksul şehit ve gazi yakınları
Afetzedeler
Geliri ve işi olmayan dul kadınlar
Kronik hastalığı nedeniyle çalışamayacak durumda olanlar
Yoksul ailelerin üniversite eğitimi gören çocukları
Evsiz ve gelirsiz yaşlılar
Düşkünler
**Emek, yaşlılık, dul aylığı vb. alıyor. Maaşlar bağlı olmakla birlikte, kişi başına ortalama aylık hane geliri; Asgari ücretin 1/3’ünden az kazanan herkes de belediyeden nakdi yardım ve diğer yardımlara başvurabilir.

Belediye mali yardımına başvurmak için hangi belgeler gereklidir?

Ülkemizdeki tüm topluluklar; toplum yardımı ve diğer yardımlar için başvuran ihtiyaç sahiplerinden mali açıdan yetersiz olduklarını, yani temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını göstermelerini bekler.

Vatandaşlar; Başvuru sırasında sunmanız gereken belgelere dayanarak ihtiyacınızı kanıtlayabilirsiniz.

En çok ihtiyaç duyanlara yardım yapılır.

Belediye nakdi yardım başvurusu için gerekli evrakları kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:

  • TC Kimlik Numarası veya kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • İkamet belgesi
  • Gelir belgesi
  • İşsizler için SGK’dan alınacak ve işsiz olduğuna dair belge
  • Engelliler İçin Engelli Raporu
  • Aile üyelerinin doğum belgeleri

Yukarıdaki belgelere ek olarak, vatandaşların özel durumlarına bağlı olarak bazı belgeler sunmaları gerekmektedir.

Örneğin, eşi ölmüş olan kadınların kendileri ve çocukları için sosyal yardım alabilmeleri için belediyeye eşlerinin ölüm belgesini getirmeleri gerekmektedir.

Belediye mali yardımını nasıl alabilirim?

Daha önce de belirttiğimiz gibi belediyeye nakdi hibe başvurusunda bulunmak isteyenler, nakdi hibe başvurularını belediyeden veya e-devlet üzerinden yapabilirler.

e-devlet üzerinden online platform üzerinden yapılan tüm finansman başvuruları; ön başvuru olarak kabul edilmiştir.

Belediyeler; Başvuru sahibi öncelikle başvuru formlarındaki yoksul veya ihtiyaç sahibi kişilerin bilgilerini kontrol eder.

Daha sonra başvuranların kamu kurumlarından aldıkları ve belediyeye ibraz ettikleri belgelerin doğruluğunu detaylı bir şekilde kontrol ederler.

Belediyeler; Nakit veya diğer sosyal yardımlara ihtiyacı olduğuna inandığı kişilerin evlerine bir soruşturma komisyonu gönderir.

Komisyon; son kez ailenin sosyo-ekonomik durumu hakkında bir rapor hazırlar ve raporu topluma sunar.

Ülkemizdeki tüm topluluklar; Sosyal yardım karar aşamasında bir inceleme komisyonu oluştururlar ve hangi kişilere yardım edeceklerine ve sosyal yardım bütçelerinin ne kadar yüksek olduğuna üyelerinin salt çoğunluğu ile karar verirler.

Yardım edecekleri kişilerin listesini yaptıktan sonra başvurusu kabul edilecek kişileri e-posta veya SMS ile bilgilendirirler.

Başvurusu kabul edilen ve bilgilendirilen kişiler; Kısa sürede yardım alacaksınız.

Başka bir deyişle, başvuru sahipleri başvurdukları günden itibaren birkaç ay beklemek zorunda kalabilirler.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) mali yardıma nasıl başvurabilirim?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Nakdi Yardımına bağlı olduğunuz ilçe belediyesi ile iletişime geçerek veya e-devlet Sosyal Yardım Başvuru Formu’nu doldurarak başvurabilirsiniz.

Sosyal Hizmetler Müdürlükleri olan Edirnekapı, Üsküdar veya Büyükçekmece’de bulunan Sosyal Yardım Başvuru Merkezlerine de başvurularınızı yapabilirsiniz.

Başvuru koşulları için ALO153 Beyaz Masayı arayınız; Başvurunun nasıl yapılacağı ile ilgili detaylı bilgi yetkililerden alınabilir.

Başvurularınız hakkında bilgi almak isterseniz belediyenin 0212 455 13 00 numaralı telefonunu veya ALO153 Beyaz Masa’yı arayabilirsiniz.

Ankara Belediyesi’nden hibe almak için nasıl başvurabilirim?

Ankara il sınırları içinde ikamet eden vatandaşlar; Birçok başvuru ofisinde ilçe belediyelerinden para ve diğer yardımlar için başvurabilirsiniz.

Ön başvurular e-devlet üzerinden yapılabilecek.

Vatandaşlar; Dilerlerse Ankara Belediyesi’nin resmi internet sitesi üzerinden de başvurularını yapabilirler.

https://socialhizmetler.ankara.bel.tr/ linkinden sosyal yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.

Ankara’da şu anda vatandaşların belediyeden nakdi ve gayri nakdi yardımlar için başvurabilecekleri 13 başvuru merkezi bulunmaktadır.

Ankara Belediyesi’nin nakdi ve ayni başvuru yerlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Altındağ AYM
  • Araplar AYM
  • Ayaş AYM
  • Akyurt AYM
  • Kahramankazan AYM
  • Kuşcağız AYM
  • Kalecik AYM
  • Yahyalar AYM
  • Elmadağ Gençlik Merkezi
  • Bala Gençlik Merkezi
  • Kızılcahamam Gençlik Merkezi
  • Mamak Gençlik Merkezi
  • Ortapınar Yenikent Gençlik Merkezi


Ankara Büyükşehir Bölgesi Hibe Başvurusu; E-devlet başvuru sayfasından talep edilebilir.

Başvurularınız ile ilgili bilgi almak için Ankara Belediyesi 0312 507 10 00 numaralı telefonu veya ALO 153 Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

İzmir Belediyesi’nden hibe başvurusu nasıl yapılır?

İzmir Belediyesi; Yoksul vatandaşlarına ayni ve nakdi yardımlarda bulunarak diğer toplumlara örnek olmaya devam ediyor.

İzmir il sınırları içinde yaşayan yoksul vatandaşlar; belediye yardımına başvurabilirler.

Başvuru e-devlet üzerinden veya doğrudan bağlı olduğunuz ilçe belediyesine yapılır.

İzmirliler; Online platform üzerinden de başvuru yapabilirsiniz.

İzmir Belediyesi’nden nakdi yardım ve diğer yardımlara online olarak başvurmak isteyenler https://www.bizizmir.com/tr/Him/BasvuruKayit linkine tıklamalıdır.

Vatandaşlar; Başvurularını sorgulamak isterlerse aynı link üzerinden başvurularını takip edebilirler.

Başvurunuzun sonucunu e-devlet üzerinden de öğrenebilirsiniz.

Başvuruları hakkında detaylı bilgi almak isteyen ve başvurusunun sonucunu öğrenmek isteyen vatandaşlar; Ayrıca İzmir Belediyesi 0232 293 12 00 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Başvuru sonucunuzu İzmir Beyaz Masa ALO153 hattını arayarak da öğrenebilirsiniz.

Bursa Belediyesi’nden hibe başvurusu nasıl yapılır?

belediye-para-yardimiPin
Belediye Para Yardımı

Bursa sınırları içinde yaşayan yoksul ve kimsesiz vatandaşlara online platform üzerinden sosyal yardım başvurusunda bulunma imkanı sağlayan https://e-belediye.bursa.bel.tr/Sosyalyardimbasvurusu/Kart16.aspx bağlantısı üzerinden Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden hızlı bir şekilde maddi yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.

Ayrıca ikamet ettiğiniz ilçe veya büyükşehir belediyesinden de hibe başvurusunda bulunabilirsiniz.

Başvuru diğer belediyelerden sosyal yardım başvurularında olduğu gibi e-devlet üzerinden de yapılabilecek.

Başvuru sonucunu öğrenmek isteyen vatandaşlar; Başvurularının sonuçlarını öğrenmek için e-devlet kullanabilirler.

Mali yardım başvurusunun sonucu Bursa Belediyesi’ni 444 1 600 numaralı telefondan arayarak da öğrenilebilir.

Antalya Belediyesinden bir mali yardıma nasıl başvurabilirim?

2023 yılında vatandaşlarına maddi yardım, giyim yardımı ve sağlık yardımı yapacak olan Antalya Belediyesi’ne e-devlet üzerinden veya Belediye ile iletişime geçerek maddi yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.

Ayrıca bağlı olduğunuz ilçe belediyesi ile iletişime geçerek başvurunuzu iletebilirsiniz.

Sosyal yardımlar hakkında detaylı bilgi için Antalya Belediyesi’ne ait 0242 249 50 00 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Bu yazı kısaca belediye hibe başvurusu nasıl yapılır? Belediye finansmanını nasıl alabilirim? vb. sorularına cevap vermeye çalıştık.

Halihazırda belediye hibesi aldıysanız veya almayı planlıyorsanız; Bu konudaki tüm soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi siz değerli okurlarımızla paylaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

  1. GIDA YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? GIDA YARDIMI NASIL ALINIR?
  2. VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU FORMU
  3. MAHKUM MAAŞI NE KADAR? MAHKUM MAAŞI NASIL ALINIR?
  4. İBB BEYAZ MASA SOSYAL YARDIM KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?BAŞVURU SORGULAMA
  5. SED HİZMETİ KAPSAMINDA OLMADIĞINIZ DEĞERLENDİRİLDİ NE DEMEK?
  6. KIZILAY YARDIM BAŞVURUSU SORGULAMA NASIL YAPILIR?
  7. İBB SOSYAL YARDIM KARTI NE ZAMAN YÜKLENECEK?
  8. FAKİR AİLELER DEVLET VE BELEDİYE YARDIMLARINI NASIL ALIR?
Yorum yapın