SGK Şahıs Ödemeleri Nedir? Şahıs Ödemeleri Ne Zaman Yatar? vatandaşlarımızın kafasını karıştıran konulardan biri de sürecin gidişatı. Kişisel ödemeleri sorgulamayan kişiler örneğin binlerce lirayı hesabında unutma durumu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bireysel ödemeler ne zaman yapılır? Kişisel ödemeler nedir? E-Devlet üzerinden nasıl banka hesabı tanımlarım? Tüm sorularınıza yanıt almak için yazımızın tamamını okumaya davetlisiniz.
SGK Şahıs Ödeme Bilgileri
SGK personel ödemeleri de kuşkusuz vatandaşların en az ilgi gösterdiği konulardan biri. Bu nedenle devletin hesaplarına yatırdığı binlerce lira iade listesine alınmakta ve vatandaş ödemeyi alamadan paranın devlete iade edildiği bir durum söz konusudur. Bu sıkıntıların önüne geçmek veya ortadan kaldırmak için bu sorunu araştırarak sizlere bilgi vermek için bu yazıyı hazırladık.
Eyalette unutulan ödemeler neredeyse milyonlarca lirayı buluyor ve öyle de kalıyor. Bu ödemelerin başında ise kayıt parası, doğum parası, süt parası, yol yardımı, cenaze yardımı gibi birçok başlıktan oluşan yaşamsal faaliyetlerimizin ücretleri gelmektedir. Şahısların kişisel hesaplarına yatırılan paralardan vatandaşın haberi olmaması durumunda uzun süredir bekleyen bu ödemelerin devlete iade edildiği biliniyor.
Emekli maaşı ve yıllık maaşlar dışında SGK tarafından yapılan ödemeler T.C. Ödemeler her ayın 8’i ile 14’ü arasında Ziraat Bankası aracılığıyla kişisel hesaplara havale yoluyla yapılır. Vatandaşlar parayı 14 gün içinde almazsa, ödeme Sosyal Sigortalar Kurumu’na iade edilecek ve haklarını kaybedecekler.
Bireyin SGK tarafından sağlanan bu yardımlardan yararlanabilmesi için kurumun hizmet kayıtlarından yararlanması gerekmektedir. Bu kapsamda SGK tek ödeme alabilecek kişiler şu şekildedir:
- 4A hizmet kesintisi ile ilişkili çalışanlar yararlanabilir.
- 4B hizmet kesintisi ile ilişkili çalışanlar yararlanabilir.
- 4C hizmet kesintisi ile ilişkili çalışanlar yararlanabilir.
- Emekliler yararlanabilir.
SGK Şahıs Ödemeleri Nedir ?
Kişisel ödemeler nedir sorusunun bilinen en net yanıtı SGK’nın size yaptığı ödemelerdir. Bu ödemeler farklı alanlarda yapılmaktadır.
Bu ödemeler;
- 4A parasal tazminat eğitim yardımı
- 4B parasal tazminat eğitim yardımı
- Bağ-Kur emekli maaşı ödemeleri,
- Bağ-Kur tütün ödemesi
- Bloke emeklilik
- Etkin olmayan emeklilik geri ödemesi
- Transfer öncesi emanet iadesi,
- Gelir Reddi ve İadeleri
- Diş Ödemeleri
- İlaç ödemesi
- Seyahat ve günlük ödeme
Bu şekilde, temel olarak tıbbi tedavi için geri ödemeler olarak sınırlandırılırlar.
SGK bireysel ödemelerini sorgulamak için sosyal güvenlik kurumuna gitmenize gerek olmadığını bilmenin içiniz rahat olsun. Bu işlemleri e-devlet üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle bir e-devlet şifresine ihtiyacınız var. Online işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir e-devlet şifreniz yoksa çok cüzi bir ücret karşılığında PTT’ler aracılığıyla şifrenizi alabilir ve işlemlerinize hızlı bir şekilde başlayabilirsiniz.
Şahıs Ödemeleri Ne Zaman Yatar ?
Şahıs ödemelerinin ne zaman yapılması gerektiği sorusunun cevabı, aldığınız yardımın türüne bağlıdır. Örneğin, emeklilik ödemeleri 15 gün içinde ödenirken, sağlık harcamalarının ödemeleri 3 aya kadar uzatılmaktadır. Bu süre dolmadıysa, işlem devam ediyormuş gibi bir mesaj görmelisiniz.
Şahıs Ödemeleri nereden alınır ?
Kişisel ödemeler PTT’ye yapılıyorsa, yatırılan parayı PTT’den almanız veya 2 ay daha bekleyip paranın SGK’ya geri döndüğünden emin olmanız ve ardından paranızın olduğundan emin olmanız gerekir. banka hesap numarası girilerek banka hesabına aktarılacaktır.
SGK Şahıs İşlemleri Banka Hesabı Tanımlama Nedir ? Nasıl yapılır ?
SGK ödeme ve banka hesap tanımlama işlemlerinizi SGK’ya bizzat giderek gerçekleştirebileceğiniz gibi sorgulama dilekçesi doldurarak e-devlet üzerinden işlemlerinizi hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Vaktiniz kısıtlıysa, SGK’ya gidememekten ve kişisel ödemelerin banka hesabı olarak tanımlanmamasından şikayetçiyseniz e-devlet üzerinden işlemlerinizi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirmek için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemesi-banka-hesabi-tanimlama linkine tıklayarak bilgi alabilir ve işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
SGK Şahıs Ödemeleri Hakkında
Devletin vatandaşlara sağladığı imkanlar arasında yer alan bireysel ödemeler, 4A Nakit Kapatma Öğrenim Yardımı, 4B Nakit Kapatmalı Öğrenim Yardımı, Bağ-Kur Emeklilik Aylık Ödemeler, Bağ-Kur Tütün Ödeme, Blokaj Emeklilik, Aktif Olmayan Emeklilik İadeleri, Emsan Transfer Yapabiliriz gibi çeşitli ifadelerle açıkça belirtilen nedenlerle gerekli koşulları sağlayan vatandaşlara devletin tanıdığı hak olarak nitelendirilir:
Öncelikle PTT için bir ödeme şartı olan uygulamada vatandaşlarımızın çoğu çoğu zaman kendilerine yapılan bu bireysel ödemelerin farkında bile değildir. Bunun nedeni, böyle bir uygulamanın varlığının henüz yaygın olarak bilinmemesi ancak bir ihtimal olarak görülmemesi olabilir.
Ayrıca yapılan bu ödemelerin belirli bir zaman dilimi ve karşı taraftan ödemesinin isteneceği tarihler vardır. Bu süre ortalama 15 gün olarak belirlendi. Yani bu süre içinde ödemelerini almayan vatandaşlar, sadece bu süre için değil, kendileri için yapılan parasal ödemeden yararlanabiliyor. Sonuçta bu miktarlar bittiğinde devlet hazinesine iade edilerek süreç düzenleniyor. Aksi takdirde SGK’ya iade edilen tutarları talep edemezsiniz.
SGK Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlanması
Söz konusu ödemeler ve giriş parasının hesaba aktarılması ile ilgili olarak SGK’yı banka hesabı tanımlamanız için bir uygulama ile banka tanımlayabileceğiniz gibi veya e-devlet giriş parası olarak tanımlamanız için iki seçeneğiniz vardır.
İlkini Sosyal Sigortalar Kurumu’na dilekçe vererek tanımlayabilirsiniz.
İkincisi ise e-devlet üzerinden hesap tanımlamaktır.
İşte her ikisinin de nasıl yapılacağı adım adım.
Hesap tanımlamanın mümkün olduğu anlaşmalı bankalar;
- Akbank
- Deniz Bank
- Burgan Bank
- Fiba Banka
- Garanti Bankası
- Halk Bankası
- PTT Bankası
- QNB Finans Bank
- T. İş Bankası
- TEB
- Vakıf Bank
- Ziraat Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Yapı Kredi Bankası
u003cstrongu003eDilekçe ile şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama yapılır mı?u003c/strongu003e
Bu durumda e-devlet şifreniz yoksa ben halledemem bilemiyorum aşağıdaki gibi örnek bir dilekçe ile Güvenlik Merkezine dilekçe vereyim.u003cbru003e……….. Sosyal Güvenlik Merkezinde,u003cbru003eKurumunuz ……………….. T.C. Sigortalı/emekliyim hayır ……………….. iban numaralı ………….. banka hesabımı SGK bireysel ödeme sistemine yatırmanızı ve tüm ödemelerimi bu hesaba aktarmanızı istiyorum.u003cbru003eTalebinizi açıkça ifade eden bir dilde resmi kurumun resmi dilinde bir dilekçe vererek işleminizi gerçekleştirmeniz mümkündür.
u003cstrongu003eTalepli Ödemeler Nedir ?u003c/strongu003e
SGK nezdinde alınan bir ödemeye ilişkin olarak SGK hesabına yatırılan paranın havalesi için banka hesabı tanımlaması yaptıysanız, e-devlet personeli için yapmış olduğunuz ödeme talebi üzerinden talep edilen ödemelere ilişkin uyarı görüntülenecektir. sonraki dönem Bu beyan ile emanete alınan meblağın banka hesabınıza aktarılması için talepte bulunduğunuz ve işlemlerin devam ettiği anlamına gelmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;
- NAKDİ PARA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? NAKDİ YARDIM BAŞVURU FORMU
- İBB SOSYAL YARDIM KARTI NASIL ALINIR?SOSYAL KART BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
- E-DEVLET ÜZERİNDEN KURBAN BAYRAMI YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
- SED YARDIMI NEDEN YATMADI? TÜM DETAYLARIYLA
- DİĞER AİLE YARDIMI NEDİR? NASIL BAŞVURULUR?
- PARA YARDIMI YAPAN DERNEKLER, VAKIFLAR VE HAYIRSEVER İŞ ADAMLARI
- SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI 65 YAŞ AYLIĞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?