Sözleşmeli Öğretmenlik Başvurusu 2023 Nedir? Nasıl Yapılır? Öğretmen adaylarında çalışmak isteyen öğretmenlerin yapması gereken başvuru türüdür. Sözleşmeli öğretim süresini başarıyla tamamlayan öğretmenler, adaylıktan bir üst unvana yükseltilir ve bulundukları yerdeki öğretim yeter sayısına atanırlar.
Sözleşmeli öğretim için başvurular her yıl yakında başlar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen bu uygulama, sözleşmeli olarak öğretmenlik yapmak isteyen kişilere ulaşmak amacı ile yürütülmektedir. Sözleşmeli öğrenime başvurular Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi meb.gov.tr üzerinden yapılmaktadır. Belirtilen tarihler arasında bu siteye kayıt olunması gerekmektedir. Kayıt sonucu olumlu olan kayıtlı öğretmenler sözlü mülakata davet edilecektir. Mülakat sonucunda başarılı olan öğretmen adayları, hizmet tarih ve yerleri hakkında bilgilendirilmek üzere ilgili resmi kurumlara davet edilir.
Sözleşmeli Öğretmenlik Nedir?
Sözleşmeli öğretmenlik, öğretmen adaylarında görev yapan öğretmenlere verilen terimdir. Öğretmenlik sözleşmesi için başvuran, görüşmeye davet edilen ve görüşmeyi başarıyla tamamlayan öğretmenler, sözleşmeli öğretmen olarak hizmet vermeye hak kazanırlar. Sözleşmeli öğretmenlik görevini belirli bir süre için yerine getiren öğretmenler, adaylıktan bir üst unvana yükseltilerek görev yaptıkları okulun fakültesine atanırlar. Sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen arasında birçok fark vardır. Bu nedenle, sözleşmeli olarak öğretmenlik yapan kişiler, kalıcı bir öğretmenliğe geçmek isterler.
Sözleşmeli Öğretmenlik Ve Kadrolu Öğretmenliğin Farkları Nedir?
Sözleşmeli öğretmenlik ile kadrolu öğretmenlik arasında farklılıklar vardır. Sözleşmeli öğretmenlik, kadrolu öğretmenliğe geçişten önceki aşamadır. Kalıcı olarak öğretmenlik yapmak isteyen kişiler, sözleşmeli öğretmenlik yükümlülüklerini başarıyla yerine getirmelidir. Yarıyılı başarı ile tamamlayanlar görev yerlerinde fakülteye atanmaya hak kazanırlar. Sözleşmeli öğretmenlik ile kadrolu öğretmenlik arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:
- Sözleşmeli öğretmenler 6 yıl sonra yer değiştirebilirken kadrolu öğretmenler 3 yıl sonra yer değiştirebilirler.
- Sözleşmeli öğretmenlere rütbe ve kademe ilerlemesi yapılmazken kadrolu öğretmenlere kademe ve kademe yükseltme yapılır.
- Sözleşmeli öğretmenler yönetici yapılamazken kadrolu öğretmenler yönetici yapılabilir.
- Sözleşmeli öğretmenler yıllık izinlerini bir sonraki yıla devredemezken kadrolu öğretmenler yıllık izinlerini bir sonraki yıla devredebilirler.
- Çalışan öğretmenler yol dışında günlük ödenek alamazlarken kadrolu öğretmenler Günlük Harçlık Yasasına tabidir.
- Sözleşmeli öğretmenlere saat bazında ödeme yapılırken, kadrolu öğretmenlerin çalışma saatleri ve maaşları sabittir.
- Kalıcı öğretim için daha iyi koşullar ve daha fazla fırsat gibi nedenlerle, öğretmenlik pozisyonunda olan kişiler kalıcı öğretime geçmek isterler. Bunu yapmak için, kendilerine atanan sözleşmeli öğretmenlik görevini başarıyla tamamlamaları gerekir.
Sözleşmeli Öğretmenlik Başvurusu İçin Şartlar Nelerdir?
Sözleşmeli öğretmenlik başvuru şartları 2023 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. Bu şartları sağlayan kişiler, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen süreler içinde sözleşmeli öğretmenliğe başvurabilirler. Başvurusu uygun bulunan öğretmen adayları, seçim mülakatında da başarılı olmak kaydıyla, bakanlığın belirleyeceği tarihte okulda sözleşmeli öğretmen olarak çalışabilirler. Sözleşmeli öğretmen olmak için başvurulması gereken şartlar şunlardır:
- Devlet memuru olabilmek için gerekli niteliklere sahip,
- Türk vatandaşı veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı iseniz,
- Atanacak öğretmenlerin belirlenmesinde Bakanlığın kararına göre atanacağı alana uygun yüksek lisans mezunu,
- Öğretime kaynak sağlayan yükseköğretim programlarını tamamlayanlar hariç, Yüksek Lisans veya Ortaöğretim Eğitim Programlarından/Eğitim Öğretim Programlarından birini başarıyla tamamlayanlar,
- Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların yükseköğretim ve/veya pedagojik eğitim sertifikalarının, Üniversite Konseyi Başkanlığınca ülkedeki yükseköğretim kurum veya programlarıyla denkliğinin,
- Kamu personeli seçme sınavında 50’den fazla puan almış olmak,
- Kamu hizmetinden veya öğretmenlikten çıkarılmayı gerektiren bir yaptırım almamış olmak.
Belli şartları taşıyan kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği süreler içinde sözleşmeli öğretmenliğe başvurabilirler.
Başvuru İçin Tıklayınız
Sözleşmeli Öğretmenlikte Tayin Hakkı Var Mıdır?
Sözleşmeli öğretmenlikte tayin talep edilemez. Kadrolu öğretmenler, geçerli sebepleri olması ve aynı pozisyonda 3 yıl çalışmış olmaları halinde atanma başvurusu yapma hakkına sahiptir. Sözleşmeli öğretmenlerin hakları birçok açıdan kadrolu öğretmenlere göre çok sınırlıdır. Bu kısıtlanmış haklardan biri de atanma hakkıdır. Sözleşmeli öğretmenlerin hakkı yok. Kadrolu öğretmenler için 3 yıl yatay geçiş hakkı verilirken, 6 yıllık sözleşmeli öğretmenler için de yatay geçiş hakkı kabul edilmektedir.
Sözleşmeli Öğretmenin Sözleşme Süresi Ne Kadar?
Sözleşmeli öğretmenlik en az 4 yıldır. 4 yılın sonunda başarılı olan öğretmenler kadroya atanma hakkına sahiptir. İşin 4 yıl sürmesi ve olumlu bir performans değerlendirmesi elde edilmesi durumunda sözleşmeli öğretmenler kadroya geçebilir. Kanun Hükmünde Kararname’de yer alan maddeye göre 4 yıllık sözleşmeli öğretmenliği tamamlayanlar dilerlerse mevcut okullarının kadrosuna geçebilirler.
Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmesinin belirli bir geçerlilik süresi vardır. Bu süre genellikle 1 yıl ile sınırlıdır. Bu nedenle sözleşmeli öğretmen olarak görevine devam etmek isteyenlerin her yıl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sözleşme yenileme başvurusunda bulunmaları büyük önem arz etmektedir.
Sözleşmeli Öğretmenlik İçin KPSS Ve Formasyon Şart mıdır?
Sözleşmeli derslerde KPSS ve zorunlu eğitim sürekli derslerde olduğu gibi zorunludur. Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlerin istihdam koşullarına da tabidir. Bu nedenle formasyon ve KPSS puanı esastır. Sözleşmeli öğretmen olarak çalışmak isteyenler Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuru yaptıklarında Bakanlık onları sözlü mülakata davet ediyor. Sözlü mülakatı geçenler belirli bir puan alırlar. Bu puanlar, bireyleri en yüksekten en düşüğe doğru okullara atamak için kullanılır.
Sözleşmeli Öğretmenlik Atamalarında Mülakat Süreci Nasıl İşler?
Sözleşmeli öğretmenlik başvurusunda adaylar ilgili sektörde işe alınacak kontenjanın 3 katına kadar mülakata davet edilir. Adaylar, tercihlerine göre daha önce Bakanlık tarafından kurulmuş olan Sözlü Sınav Merkezine alınır. Sözlü sınav 100 puan değerinde olup, sözlü mülakatta 60 puandan fazla alan adaylar başarılı sayılır ve oy kullanma hakkı kazanır. Sınıflandırma, sözlü sınavın derecesine bağlıdır.
Sözleşmeli Öğretmen Olarak Atandım, Hangi Durumlarda Görevime Son Verilebilir?
Sözleşmeli dersin sona ermesi için belirli durumların gerçekleşmiş olması gerekir. Sözleşmeli eğitimin bazı kuralları vardır. Bu kurallara aykırı davranıldığı tespit edilen kişinin sözleşmeli öğretmenlik görevi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sonlandırılır. Öğretmenlik görevinin sonlandırılmasına neden olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Sözleşmeli öğretmenin 65 yaşını doldurması halinde sözleşmeli öğretmenlik ilişkisi sona erer.
Başvuru anında öğretmenlik mesleği için gerekli niteliklere sahip olmak; ancak bu durumda durumu bozulduğu tespit edilenler sözleşmeli öğretmenlik görevinden muaf tutulur.
Her yıl sonunda yapılacak öğretmen performans değerlendirmesine göre başarısız olan sözleşmeli öğretmenler sözleşmeli öğretmenlik görevinden alınır.
Kalıcı öğretmenliğe geçiş için öğretmenlik pozisyonunun tamamlanmış olması gerekir. Bu nedenle sözleşmeli öğretmenlik görevi sona eren kişiler kadrolu öğretmenliğe geçiş yapamazlar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;