Erasmusa Hangi Bölümler Gidebilir
Erasmusa Hangi Bölümler Gidebilir? 2023 Tüm Detaylar; Erasmus’a gidebilecek bölümler arayışları her geçen gün artıyor. Türkiye’de bir üniversitede okuyan en hevesli öğrenci olan Erasmus için yerine getirilmesi gereken birkaç koşul var. Ülkemizde dört veya iki yıllık eğitim veren üniversitelerin Erasmus staj hareketliliği programları bulunmaktadır. Bu kapsamda programa bağlı üniversiteler arasından Erasmus’a gidebilecek bölümler belirlenir.
Erasmus Staj Hareketliliği
Erasmus Başvurusu, Türkiye’deki öğrencilere yurt dışında eğitim deneyimi kazandırmayı amaçlayan bir programdır. Genel olarak üniversite eğitimine devam eden öğrencinin yurt dışında bir şirket veya kuruluşta mesleki eğitim alma veya iş deneyimi kazanma sürecine Erasmus stajı denir. Bu nedenle Türkiye’deki bir öğrenci, Erasmus ve staj hareketliliği programı sayesinde bir Avrupa ülkesinde Mesleki Eğitim ve Öğretim alanında uygulamalı iş deneyimi elde edebilir.
Bir öğrencinin yurtdışındaki Erasmus programının süresi değişebilir. Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ile bir üniversitede okuyan öğrencilerin istihdam süresi 2 ay ile 12 ay arasında değişebilmektedir. Öğrenci faaliyetinin süresi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için farklı koşullara bağlıdır. Her geçen gün daha fazla öğrencinin merakını uyandıran bir konu olan Erasmus, özellikle değişim programına üye olan üniversite öğrencileri için farklı bir iş deneyimi elde etmek için harika bir fırsat.
Erasmus’a Kimler Gidebilir?
Erasmus öğrencileri, hareketlilik için staj programına katılan üniversitelerde okuyan öğrencilerdir. Öğrencilerin etkinliğe katılabilmeleri için Erasmus Uzatılmış Üniversite Beyannamesine sahip bir üniversite kurumunun öğrencisi olmaları gerekmektedir. Ersmus programına açık bir üniversitede Erasmus yapabilmek için öğrenim gördükleri üniversiteye de başvurmaları gerekmektedir. Öğrencilerin yurt dışına çıkıp uygulamalı iş deneyimi kazanmalarının tek yolu budur.
Erasmus Katılım Şartları
Erasmus’a katılmanın temel koşulu, öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitenin (genişletilmiş) bir Erasmus Üniversite Beyannamesine sahip olmasıdır. Çünkü Standart Erasmus Üniversite Beyannamesine sahip üniversiteler Erasmus staj faaliyeti gerçekleştiremezler. Bu durumda üniversiteler öğrencilerini yurt dışına deneyim kazanmaları için gönderemezler. Erasmus’a katılım koşulları aşağıdaki gibidir:
- Üniversite lisans eğitiminin ilk yılını tamamlamış olmak (hazırlık hariç)
- 2.20 üzerinden not ortalaması
- Yurtdışında eğitim görecek düzeyde (en az B1) yabancı dil bilmek
- Erasmus programının İngilizce sınavını başarıyla tamamlamış olmak
- İngilizce dışında bir dilde programa katılmak isteyen öğrencilerin bu yabancı dil seviyesini (en az B1) kanıtlayan ulusal veya uluslararası dil sertifikasına sahip olması gerekir.
İkinci Kez Erasmus’a Katılım Koşulları
Erasmus’a ikinci katılım koşulları öğrencilerin en çok araştırdığı konuların başında geliyor. Üniversiteler arasında yürürlükte olan kurala göre, Ulusal Ajans daha önce Erasmus’u tamamlamış öğrencilerin Erasmus puanlarından 10 puan düşerek bu programa yeniden katılmalarını şart koşmaktadır. Erasmus fakültelerinde okuyan tüm öğrencilerin bu şartları sağlaması gerekmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;
- ERASMUS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? ŞARTLARI NELERDİR?
- FORMASYON NASIL ALINIR?BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
- TIBBI SEKRETERLİK KURSU NE İŞİ YARAR? TÜM DETAYLARIYLA
- TFF ANTRENÖRLÜK KURSU ŞARTLARI NELERDİR? BELGESİ NASIL ALINIR?
- SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NEDİR? NASIL YAPILIR?
- BİLSEM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? KAYIT ŞARTLARI VE BAŞVURU FORMU