bilsem bAŞVURUSU
BİLSEM Başvurusu 2023 Nasıl Yapılır? Kayıt Şartları ve Başvuru Formu; BİLSEM başvuru süreci için geri sayım başladı. BİLSEM sınav takviminin gündeme gelmesinin ardından milyonlarca öğrenci bu sınava başvurmak için araştırmalarını sürdürüyor. BİLSEM sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve 1., 2., 3. ve 4. sınıfların sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrenciler arasında yapılmaktadır. Bu yazımızda BİLSEM uygulaması ile ilgili tüm sorularınızın cevaplarını bulacaksınız.
BİLSEM sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından üstün yetenekli çocukların potansiyellerini keşfetmek için düzenlenen özel bir sınavdır. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan bu sınav Bilim ve Sanat Merkezi kısaltmasını taşımaktadır. Öğrencilerin BİLSEM sınavına girebilmeleri için sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmeleri gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen BİLSEM sınavına Türkiye genelinde 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri girebilmektedir. Sınav, online platformda tablet gibi cihazlar kullanılarak interaktif bir sınav sistemine sahiptir. BİLSEM sınavı, üstün yetenekli öğrencilerin erken fark edilmesini sağlamak için önemli bir sınavdır.
BİLSEM Başvuruları Ne Zaman?
BİLSEM başvuru tarihi, bu sınava aday olan öğrencilerin velilerini yakından ilgilendirmektedir. İlkokul öğrencilerinin yeteneklerine göre aday gösterildiği BİLSEM sınavında sınıf öğretmenlerinin görüşleri önemlidir. Bu bağlamda Ocak ayında yapılan BİLSEM sınavı sadece sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrencilere açık bir sınavdır. Öğrenciler bu sınava girerek yetenek alanlarına göre değerlendirilirler. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl belirlenen BİLSEM sınav tarihleri kurumun resmi internet sitesinde duyurulur. Tam adı Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanıma ve Yerleştirme Sınavı olan BİLSEM’e başvurular aday öğrenciler adına sınıf öğretmenleri tarafından da yapılabilir.
BİLSEM sınavı başvuru koşulları, MEB çerçevesinde hazırlanmış bir sınav olduğu için MEB uzmanları tarafından belirlenir. Özel yetenek sınavı sayılan bu sınavı geçen öğrenciler, Türkiye genelindeki sınıf öğretmenleri tarafından seçilmektedir. BİLSEM sınavına sadece birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri girebilir. BİLSEM sınav başvuru koşulları altında farklı kriterler bulunmaktadır. Bu bağlamda BİLSEM sınavına başvurabilecek öğrenciler için önemli olan kriterler şunlardır:
- genel kurs ortalaması
- Resim ve müzik gibi sanat alanında farklı yeteneklerin gösterilmesi
- Sınıfın seçkin öğrencileri arasında yer almak
Kısaca BİLSEM olarak adlandırılan Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Tanıma ve Yerleştirme Sınavı olarak bilinen bu sınavda bazı önemli kriterler bulunmaktadır. Öğrencilerin BİLSEM sınavına girmeleri için ilk kriter zihinsel yeteneklerinin yüksek olmasıdır. Bunun dışında fen ve sanat dallarında özel yetenekli öğrenciler sınıf öğretmenleri tarafından belirlenerek BİLSEM sınavına aday gösterilirler. Bilim ve Sanat Merkezi öğrenci belirleme ve yerleştirme sınavına her öğrenci farklı bir beceri alanından girebilir.
BİLSEM sınavına başvuru işlemleri, öğretmenleri tarafından yeteneklerine göre aday gösterilen öğrenciler adına yürütülür. Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrenci Belirleme ve Yerleştirme Sınavı kapsamında değerlendirilecek öğrencilerin başvuru işlemleri sınıf öğretmenleri tarafından yürütülür. BİLSEM sınavına kayıt hakkı kazanan öğrenciler, belirli tarihlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde duyurulacaktır. Kılavuza ulaşmak için MEB web sitesindeki linkler kullanılmalıdır.
BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ
BİLSEM sınavına giriş ücreti her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2018 yılından itibaren düzenlenen BİLSEM sınavında son yıllarda kayıt ücreti kaldırılmıştır. Bu kapsamda Bilim ve Sanat Merkezi’nin, öğretmenleri tarafından yeteneklerine göre aday gösterilen öğrenciler arasında yapılan öğrenci belirleme ve yerleştirme sınavı ücretsizdir. Ancak öğrenciler merkezde kullanacakları deney, uygulama, etkinlik materyalleri ve araçları için belirli maliyetlere katlanabilmektedir. 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerini yeteneklerine göre değerlendiren BİLSEM sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği tarihlerde Türkiye genelinde yapılıyor.
BİLSEM Başvuru Formu Nedir?
BİLSEM başvuru formu, sınava aday olan öğrenciler ve velilerini yakından ilgilendirmektedir. Bilim ve sanatta üstün başarı gösteren öğrencilerin gireceği BİLSEM sınavına başvuru tarihlerini lütfen dikkate alınız. Öğrencilerin BİLSEM sınavı kapsamında yetenek alanlarına göre değerlendirilebilmeleri için belirli tarihlerde kayıt yaptırmaları gerekmektedir. BİLSEM başvuru formu sınıf öğretmenleri tarafından doldurulur. Bu nedenle Bilim ve Sanat Merkezi Öğrenci Tanıma ve Yerleştirme Sınavına girmeye hak kazanan öğrencilerin bu formu doldurmaları zorunlu değildir. Özel yetenekli öğrenciler için düzenlenen ve Türkiye genelinde çeşitli alanlarda değerlendirilen BİLSEM sınavı başvuru formunun eksiksiz doldurulması önemlidir. BİLSEM sınavına aday olan öğrencilerin gözlem formları E-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden hazırlanmaktadır.
E-Okul BİLSEM Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
E-okul BİLSEM başvuru formunu doldururken tüm sorumluluk sınava giren öğrencilere değil sınıf öğretmenine aittir. Sınıf öğretmenleri birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarda özel yetenekli öğrencileri BİLSEM sınavına aday gösterebilirler. Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen tarihlerde gerçekleştirilen Bilim ve Sanat Merkezleri Tespit ve Yerleştirme Sınavı kapsamında adayların başvuru formunu doldurmaları önemle rica olunur. Bu süreçte sınıf öğretmenleri İlkokul/Ortaokul/Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri Kurumsal Süreç/Bilim ve Sanat Merkezi Öğrenci Seçme Gözlem Formu’nu doldurmak zorundadır. Öğrenciler için büyük önem taşıyan bu formu doldururken bazı bilgiler önemlidir. BİLSEM başvuru formunu doğru ve eksiksiz dolduran sınıf öğretmenleri bu sayede öğrencilerin doğrudan BİLSEM sınavına girmelerini kolaylaştırabilir.
BİLSEM sınavının değerlendirme aşaması öncelikle ön değerlendirme uygulamaları ile yürütülür. Ön değerlendirme aşamasını başarıyla geçen öğrenciler, yeterlilik alanlarına göre BİLSEM sınavına alınırlar. Yeterlik puanı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen puanın üzerinde olan öğrenciler, yeteneklerine göre bireysel değerlendirmeye alınır. Ön değerlendirme ve her değerlendirme düzeyine göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen puan barajını aşan öğrenciler BİLEM sınavını geçmiş sayılır. Bilim ve Sanat Merkezi Öğrenci Tanıma ve Yerleştirme Sınavında başarılı olan öğrenciler merkezden sertifika almaya hak kazanırlar.
BİLSEM sınavının önemi birçok öğrenci velisi tarafından sorulmaktadır. Çünkü sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen çocuklar, bu sınavı geçmeleri halinde bilim ve sanat merkezlerine kayıt olma imkanı buluyor. İlkokul düzeyinde eğitimlerine devam eden öğrenciler arasından seçilen BİLSEM sınavında özel yetenekli öğrenciler arasından değerlendirme yapılır. Üstün yetenekli çocukların BİLSEM eğitim merkezlerindeki sınıflara dahil olmaları ve ön plana çıkabilmeleri için böyle bir değerlendirme şarttır. Bu kurslara sadece üstün zekalı çocuklar kabul edilmektedir. BİLSEM tesislerinde üstün yetenekli çocukların ihtiyaçlarına göre eğitim verilmektedir.
BİLSEM Yetenek Alanları Nelerdir?
BİLSEM yeterlilik testleri 3 farklı kategoride oluşturulmuştur. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri, sınıf öğretmenleri tarafından yeteneklerine göre bu kategorilerden en fazla iki tanesine aday gösterilebilir. BİLSEM sınavının yeterlilik alanları şu şekilde gruplandırılmıştır:
- Zihinsel yetenek testleri
- Müzik yeteneği testi
- Resim sınavları
BİLSEM başvurusu, sınıf öğretmenleri tarafından e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen BİLSEM’e başvururken sınıf öğretmenleri belirli sayıda öğrenciyi aday gösterebilir.
Benzer İçerikler
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;