Yeni Evlenenlere Devlet Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? 2024

Yeni Evlenenlere Devlet Yardımı Başvurusu

Yeni Evlenenlere Devlet Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? 2023; Yeni evlenecek çiftler ev eşyası ve düğün masrafları derken bir sürü borç yapıyor. Bu nedenle kendi evini kurmak isteyen kişiler, sıkıntıya düşmemek için kurumlara yardım arayışına girerler. Evlenmek üzere olan çiftlere sevindirici haber de devletten geliyor.

Evli çiftler için devlet yardımı, belediye yardımı ve belediye yardımı başvurusu hakkında sık sorulan soruların yanıtları için aşağıdaki makalemize göz atın.

E-Devlet Evlilik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Erkeklere evlilik yardımıPin
Erkeklere evlilik yardımı

Devlet, son yıllarda ve 2023’de ilk kez evlenen çiftlere maddi destek sağlıyor. Yeni evliler bu avantajlardan yararlanabilirler. Devlet tarafından verilen evlenme yardımına başvurmak isteyen vatandaşlar, e-devlet sistemi üzerinden başvuru yapabilirler. Başvuru yapmak isteyen vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/ilksan-evlilik-yardimi-basvurusu linkine tıklayarak T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yaparak Evlilik Yardımı başvurusunda bulunabilirsiniz.

Evlilik yardımı da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Devlet Evlilik Yardımı Ne Kadar?

Devlet evlilik yardımından yararlanabilmek için çeyiz hesabı açılması gerekmektedir. Çeyiz hesabı açıldıktan sonra kişilerin düzenli olarak ödeme yapması gerekmektedir. Çeyiz desteğinin miktarı yapılan ödemelerin süresine göre değişmektedir. Aşağıda, ödeme dönemine bağlı olarak ne kadar yardım verileceği gösterilmektedir.

  • 36 aydan az ödeyenler – %0 devlet katkısı – 0 TL azami devlet katkısı
  • 36-47 ay arası ödeyenler – %20 devlet katkısı – azami 11.840,63 TL devlet katkısı
  • 48-59 ay arası ödeyenler – %22 devlet katkısı – 13.662,26 TL azami devlet katkısı
  • 60 ay ve üzeri ödeyenler – %25 devlet katkısı – azami 16.394,72 TL devlet katkısı ödeyenler

Yeni Evlenenlere Devlet Desteği

Devlet yeni evlileri birçok alanda desteklemektedir. Çalışan kadın evlenmek için işinden ayrılırsa çalıştığı kurumdan tazminat alabiliyor. Bir yıl çalışan kadının alabileceği tazminat miktarı ise 3.577 TL. Çalışılan her ay için tazminat 297,97 TL’dir. Yetim kızlar, çeyiz destek hesabı açarak 12x veya 24x destek alarak devlet yetim aylığından faydalanabilirler.

Evlilik Yardımı Kimlere Verilir?

Evlenmek üzere olan insanlar, evlilik parasını kime vereceklerini merak ediyor. Evlilik yardımı, geri çağırma olmaksızın ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Bu ödenek ilk defa evlenecek olanlara bir defaya mahsus verilmektedir. Ancak herkes evlilik desteğinden yararlanamayacak. Anne ve babasını kayıt ettirip ölüm aylığı alanlar, evlenecek kişinin resmi nikahı sırasında ölüm aylığı almaları halinde evlilik yardımına hak kazanırlar.

Erkekler devlet evlilik desteğinden yararlanamaz.

Evlilik Yardımı İçin Gerekli Belgeler

Evlilik yardımı başvurusunda bulunan kişilerden durumlarını belgelemek için bazı belgeler istenmektedir. İstenen belgelerin listesi aşağıda verilmiştir.

  • Evlenme cüzdanı
  • Kimlik belgesi
  • Başvuru yapılan kurum tarafından verilen dilekçe örneği

SGK Evlilik Yardımı

Yeni evlenenlere belediye yardımıPin
Yeni evlenenlere belediye yardımı

SGK evlenmek isteyen adaylara destek vermektedir. SGK’dan evlilik yardımı almak isteyen vatandaşların 4/A hizmet sözleşmesine sahip olması ve 4/B serbest meslek sahibi olması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen istihdam ilişkisinde çalışan ve ilk kez memur olan kız çocukları, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren SGK il veya ilçe müdürlüklerine başvurabilirler. Çeyiz almaya hak kazanan kişiler, ikamet ettikleri bölgede bir banka hesabı açmalıdır. Maalesef çeyiz parası dağıtılmıyor.

Kaymakamlık Evlilik Yardımı

Düğün yardımıPin
Düğün yardımı

Kaymakamlık Evlilik Yardımı: Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yeni evlilere çeyiz fonu sağlanmaktadır. Bu destekten yararlanmak isteyen kişiler ikamet ettikleri bölgenin kaymakamlıklarıyla iletişime geçebilirler.

Devlet Çeyiz Hesabı Şartları Nedir?

Devletten evlilik yardımı veya çeyiz desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Devlet evlilik yardımı hesabı açmak için gerekenler aşağıdadır.

  • TC hesabı açan kişi vatandaş olmak
  • Türkiye’de bulunan bankalardan çeyiz hesabı açması
  • Evlilik tarihinden önce en az 3 yıl ödeme yapılması gerekir
  • 27 yaşından önce ilk evliliğin yapılması gerekir

İkinci kez ve daha fazla kez evlenen kişiler çeyiz yardımından yararlanamaz.

Çeyiz Hesabı Yaş Sınırı Var Mı?

Çeyiz hesabı açmak isteyen bireylerin ilk evliliklerini 27 yaşından önce yapmaları gerekmektedir.

Çeyiz desteğinden faydalanmak için en az 3 yıl ödeme şartı aranır. Bu nedenle 24 yaşından önce çeyiz hesabı açılması gerekmektedir.

18 yaşını doldurmamış kişiler velileri veya vasileri aracılığıyla çeyiz hesabı açabilirler.

Çeyiz Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çeyiz parası için nasıl başvurulacağını soracak. Çeyiz parası başvurusunda bulunmak isteyenler, yetim aylığı alan ve evlenecek olan kadınlar ikamet ettikleri bölgedeki SGK eyalet veya ilçe müdürlüklerine şahsen başvurabilirler.

  • Evlenme Harcırahı 1 Ekim 2008 tarihinde işe başlayan vatandaşların SGK’ya başvurması gerekmektedir.
  • Çeyiz parası için başvuran vatandaşlara evlenme yardımı başvurusu yapılıyor.
  • Başvuru sahiplerinin hibeden yararlanabilmeleri için yasal olarak evli olmaları gerekir.
  • Kuruma başvuran vatandaşlar, gerekli kontroller yapıldıktan sonra yardım talebinde bulunabiliyor.
  • Kızlara yapılan ödemeler iki yıllık yetim aylığına denk geliyor.
  • Hanede birden fazla evlenecek çocuk varsa, en son evlenen çocuk daha fazla nafaka alır.

SGK Çeyiz Parası Sorgulama

evlilik-yardimi-basvurusuPin
Evlilik Yardımı Başvurusu

Çeyiz için başvuran kişiler, isteklerine nasıl itiraz edildiğini merak ediyor. Başvuru talebinde bulunmak isteyen kişiler, çeşitli talep yöntemleri kullanarak bunu gerçekleştirebilmektedir.

Sorgulama yapmanın ilk yöntemi ALO 170 hattını aramaktır.

İl SGK ya da şahsen T.C. Kimlik numarası ile sorgulama yapılır.

Çeyiz talepleri e-devlet sisteminden de yapılabilmektedir. Sorgulamak isteyen kişilerin e-devlet kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapması gerekmektedir. Ardından Bireysel Ödemeler bölümünde Evlilik Yardımı seçeneğine tıklayın. Son olarak, çeyiz yardımları takip edilebilir ve sorgulanabilir.

Sigortalı Çalışan Kişiler Çeyiz Parası Alabilir Mi?

Çeyiz parası almak isteyen kimse sigortalı bir işte çalışmamalıdır. Sigortalı bir meslekte çalışan kimse çeyiz alamamaktadır. Yetimlerin evlenmesi için devlet 24 kata kadar çeyiz yardımı yapıyor.

Çeyiz Parasının Yatıp Yatmadığını Nasıl Öğrenebilirim?

Çeyizin hesabına yatıp yatmadığını öğrenmek isteyenler SGK il ve ilçe müdürlüklerinden bizzat veya 170’i arayarak bilgi alabilirler.

Çeyizin ödenip ödenmediğinin tespiti için de e-devlet sistemi kullanılabilir.

Çeyiz Parası Hangi Bankadan Alınır?

Devletten çeyiz veya evlilik yardımı alanların ödemeleri, yetim aylığının çekildiği banka hesaplarına yapılır. Başvuruları onaylanan adaylar, banka hesaplarını kontrol edebilir ve fonların yatırılıp yatırılmadığını öğrenebilirler.

Çeyiz Hesabına Ne Kadar Ödeme Yapılmalıdır?

Çeyiz hesabına yapılacak ödemeler için aylık veya 3 aylık ödeme planı bulunmaktadır. Aylık ödeme planı seçilirse 282,83 TL ile 2.828,34 TL arasında ödeme yapmalıdır. 3 aylık ödeme planında ödeme yapan kişiler 848,50 TL ile 8.482,06 TL arasında ödeme yapmalıdır.

Çeyiz Hesabı Ödeme Planı Değiştirilir Mi?

Çeyiz hesabı açan kişiler iki farklı ödeme planından birini seçmelidir. Ödeme ilk seçilen ödeme planına göre yapılır. Kısacası ödeme planlarında herhangi bir değişiklik yapılamaz.

Çeyiz Hesabı Farklı Bankaya Taşınabilir Mi?

Çeyiz hesabı bankalar arasında bedelsiz ve katkı payı ödemeden taşınabilir.

Yeni Evlenenlere Yardım Eden Kurumlar

Birçok genç maddi zorluklar nedeniyle evlenemiyor. Bu nedenle evlenmek üzere olan çiftlere yardımcı olan çeşitli kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kurumlar aşağıda sıralanmıştır.
İLKSAN
HAYDER Derneği
Karz-ı Hasen Vakfı
Dost Eli Derneği

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

  1. SOSYAL YARDIM BAŞVURUSU KAPSAM DIŞINA ÇIKTI NE DEMEK?
  2. ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI NEDİR? NE KADAR? ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI BAŞVURUSU
  3. MEB ÜCRETSİZ TABLET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? BAŞVURU FORMU
  4. DUL MAAŞI NASIL VE NEREDEN ALINIR? ŞARTLARI NELERDİR?
  5. ÇOCUK AŞI PARASI NE KADAR? NASIL ALINIR? KİMLERE VERİLİR?
  6. KÖMÜR YARDIMI NE ZAMAN DAĞITILACAK? PARASI NE KADAR?
Yorum yapın